微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
個人覺得十年拍攝技巧幼嫩,表達方式有D似說教,但係前瞻性高
佢應該係追求電影美感果種人,所以佢覺得十年係敗筆
阿甘正傳咪正正大美國主義,十年咪正正純本土
樓主斷章取義
微辣垃圾還微辣垃圾
但都唔可以屈人奶共架嘛
十年雖然喺電影角度唔算出色,但係佢代表成個業界嘅聲音,同埋具有前瞻性為後來政治電影鋪路,呢個係十年主要價格所在。

所以佢以電影藝術角度評論並冇錯,影評從來都係主觀,唔係嘅話個個都睇同一個影評人就得啦。
係,一部份
所以咪意義重要過技巧
欣賞電影唔應該淨係睇到技巧
但係無可否認拍攝手法對一套電影都好重要,如果王家偉無杜可風佢都拍唔出咁多好戲,所以唔可以否定拍攝技巧嘅對一套電影嘅影響。
其中一個背景係censorship同conspiracy theory
大家當佢科幻片,其實係模擬紀錄片嚟

樹大係好電影
但香港做人平時已經要隱晦咁做人隱晦咁講嘢
十年呢種超直白無其他電影做到
個人覺得電影技巧來講 Pulp fiction 好過 The Shawshank Redemption (不過題材算有少少偏門),不過 The Shawshank Redemption 講出只要堅持就會成功的道理,呢啲大道理係 competition 易啲攞獎

不過2套都係神作來
首先 佢係微辣編劇 唔係導演

而且佢其實冇好踩十年
只係佢從電影的藝術角度去睇姐

佢夠有講樹大招風 都係政治 但電影元素出色 (利申冇睇過)

咁唔係代表佢的角度係從電影藝術元素出發咩??
佢講野係唔係有鄉音
自膠,係Forrest Gump先啱,記錯左
十年頭一段我覺得幾出色
但係段段片嘅節奏完全唔同
會令套戲太跳脫
好似將鮮浪潮短片作品剪埋咁

不過呢套應該唔算模擬紀錄片
應該係即將發生嘅 dystopia電影
十年只有《冬蟬》係似電影
其他只係電視台嘅拍攝水平

這是事實, 但亦無不可

頒獎畀佢當然係因為政治因素啦,
大家覺得係相濡以沫,
當年個獎係畀創作團隊個政治勇氣
而非因其電影手法
1731個無腦連登仔食開標題快餐 一見到唔啱心水就咬 人地用電影角度嚟講啊 話你得政治冇電影啊 人地仲推薦你想睇十年反對既野 建議你睇樹大招風 既有政治 電影感都好過呢部
舒特拉的好, 不侷限於其題材
唔好呀 會比人屈5毛 分化狗
香港真係文化沙漠黎
人地講緊電影藝術 連登仔死都要扯返去政治度講
根本就係因為缺乏文化教育 完全討論唔到有關電影語言 導演手法 咪唯有係自己comfort zone政治屌鳩人微辣奶共
大佬你地千其唔好出國 好撚醜
兒登仔真係傻閪,樓主標題黨引哂班傻鳩吠
唔代表啱
但都唔代表佢錯

電影技術角度係唔包含電含個背後意義
因為每個人嘅背後意義係無一把尺去度
相反電影嘅技術,拍攝手法,剪接等等係可以去分辨
連登仔唔係話微辣好黃咩
真係識講政治都還好呀
多數係分顏色㗎咋
所以我期待佢講多D,佢應該都係鐘意電影果D人,但佢起碼講下邊度拍得唔好邊度可以拍好D啦,而唔係一句唔鐘意/政治宣傳片就話敗筆
分化狗 微辣底褲好黃架 你咁講準備比連登狗咬你

微辣啲女好正 所以唔反
支持微辣維穩 支持黃店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞