微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
改左啲懶音先啦,十年都唔識讀

係到實年實年
當年睇十年哩套戲我覺得係好電影 好多隱喻 入面既內容似即將發生又似唔會發生咁 你會驚 又會睇完一笑置之

但而家入面既內容大部分都發生左 你而家去評套戲咪會覺得劇情無咩特別 唔係咩好電影囉

有無讀電影既朋友可以解答下 有政治隱喻既電影會做唔到好電影 二戰個d電影算唔算有政治成份
真係從電影角度講既話 好多編排剪接等唔同既處理手法、某d想法既表現方式 十年好老實講技術上係好麻麻 我直頭覺得有d學生作品feel

但重點係頒獎比十年係道德上既抉擇 借頒獎禮呢個平台公開支持呢套戲既理念同想帶出既思想 係呢個時代好重要 呢個舉動實際上就係擁護緊電影題材既自由 如果拍咩題材既自由都冇既時候 根本連以戲論戲都做唔到 以後本地得返d愛國戲仲有咩用 (可能遲d真係會咁)
樓主標題咁講,我咁講

條友太多懶音唔想聽
澳門識條春電影咩?咁多年拍過幾多套電影?
做隻乖乖狗奶下屎忽就叻叻
小粉黃
「梁天琦」「手足」「侵侵」「gay巴」「黃店」「三罷」「泛民總辭」
我認同你句中立=藍
但你係呢個po講以為你冇睇片就屌佢中立=藍
以事論事啫 又做左pr打手
你話啊洗曬㗎啦其實 只不過唔係俾共產黨咁解
頂唔順啲懶音,不了
懶音同口音兩件事喎
老實講,有啲位劇本節奏控制都唔太好,十年唔講政治嘅話只係可以叫合格嘅電影,當然佢本身就係打本地市場,賣點就係本地,所以絕對ok一定撐。
但係評電影嘅角度,其實嗰條友好多位都無講錯,電影感真係有啲弱
屌你老母長毛怪,廣東話都未講得好,拍埋d咩電影解讀
不嬲澳門人親中
又唔一定要跑得過馬先可以....
班傻鳩識條皮帶咩,許安華不知攞幾多獎,雖然我都唔識欣賞
沙龍即係一啲同行/同道中人既聚會見你講得咁有point仲以為你知呢個字而家想屌柒你都屌柒唔到喇
戇鳩樓主出埋啲引戰topic 唔好再覆
我屌 原來沙龍都唔知咩嚟 完全露底正宗鳩吠友一名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞