微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
繼續寫你啲不能太甜蜜嘅愛情片啦
連登同小粉紅愈黎愈似,玻璃心到
事實上十年係技術同講故事技巧係絕對未到拎獎水平

支持一定支持
但站係客觀技術上睇佢係無講錯

黃電影就只準讚既話
連登仔同支那人有咩分別
屌你睇住比人追擊
成班撚樣片都未睇哂就係到屌
比標題黨帶風向
如果中共早啲洗佢地腦 應該會做到幾出色既網軍
根本佢地就係
唔識電影
不過佢唔係盲反

十年係有代表性
自己都買咗Blu Ray
但係都未開過

吸引唔到我睇落去
爾冬昇個陣都話投票的人係感性係因為態度勇氣先投佢啦
之前黑豹夠俾人吹到最佳電影啦
連登仔咪又覺得係「只有政治,沒有電影」
人地係藝術角度評價
大家就荷里活班政治正確撚上身
無話玻璃心
恥笑條YouTube 拍左幾條片
自我膨脹到屌鳩金像獎唔識頒獎姐

係恥笑啲澳門眼光淺

又要自我膨脹
不如你講下拎獎要達到咩水平先

唔係,你點得出你個結論?
陳景輝:
香港的衰落就是政治決定一切。現在的政治好像失去了美學、思想、深度、想像力等所有實際內容。十年拿獎,除了表態之外甚麼都沒有。反之,踏血尋梅金拿男女 主角配角加編劇,竟也比下去,而且在任何意義上都構成一部連貫的電影。數齣不同的短片構成電影可不可以?當然可以。意大利導演羅素里尼的老鄕,或柏索里尼 的十日談,都是短篇構成,在一定視野的連貫上甚具創造力和反思性。我只是個業餘電影愛好者,但我真的不接受表態壓倒一切的氛圍。想起史學家說有段時間的美國給自己的盛世回憶弄得不思進取。今天,在香港的政治中,我仿佛嗅到相近的變奏。
沃豬
仲要有啲係抄返黎
好多都翻拍人地啲Vine 人地啲梗 又當自己野
微辣呢啲垃圾真係賣片咩 賣女咋嘛 仲要啲女都唔靚
我都係睇返熊仔頭算
點解仲會有港豬睇微辣
Pin this
樹大招風係另一年,當年入圍名單:
《十年》
《五個小孩的校長》
《智取威虎山》
《葉問3》
《踏血尋梅》
無話要拍片拍幾叻先可以批評既

以戲黎講佢無錯 樹大招風的確拍得好睇過十年
如果真係比較,就應該用當年提名名單評論先公平

《十年》
《五個小孩的校長》
《智取威虎山》
《葉問3》
《踏血尋梅》
負皮係俾樓主既 講啲唔講啲
笑死 成日追撃微辣搞到乜鳩片要睇哂 下個po出咩呀 牙冰好靚定麗英好正呀
我覺得踏血尋梅同五個小孩好睇d
但講明先 好欣賞十年班編導敢表態
但以戲黎講佢真係有待進步

等睇我比人屌我藍絲小粉紅
其實政治片有咩問題,black mirror nosedive 果隻又算唔算政治預言片呢?

佢覺得十年唔好睇冇問題,咁咪講下邊度唔好睇(鏡頭、取景、劇本 etc ),佢一句就講十年只有政治,電影味道唔夠,跟住攞樹大招風比較,但明明係另一年電影來,你不如攞無間道和十年比較,公平啲就用當年入圍名單,講下邊套好過十年先公平囉
講埋呢句
佢搵樹大黎比應該係因為兩套都係幾個故事合埋一齊 算係同類型構思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞