微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
政治咪就係生活囉
你問嗰啲人我唔知
明明講緊影評啲人走去講人口音 柒撚到
實蓮係懶音唔係「口音」囉好無

港澳母語都係廣東話,有乜撚「口音」

就算廣州人廣州話都唔會有「口音」,最多都係用字唔同你先覺得怪

通常笑鳩譚仔個啲「鄉音」,好少人笑人「口音」
導演手上面收到劇本後只得一堆字
用鏡頭將字轉成畫面唔重要?
試吓用錯燈或者全自然採光
俾你堆字堆劇本寫得幾好,都即刻變膠戲
仲有場景佈置,道具組嗰班人
唔需要有人安排點樣用呢啲去呈現出故事?
仲有配樂
冇配樂成套戲只會極寡
同意。
其實你哋有冇睇條片,人哋係講電影,唔好下下都負皮啦。
其實我一直都覺得十年唔好睇
冬蟬更加唔知做緊乜春
係到食凝固劑 又無乜對白 睇到唔知jm9咁
係得本地蛋同方言係好睇少少
智叔演戲功力亦深厚
最記得佢嘅一句對白「唔係人叫你就做嘅,你有腦,自己諗下對與錯」something like that
其實你真係好撚煩 唔係攻擊緊你 係陳述緊個事實
要講既由我留完第一個言 你回應之前 都已經講曬
所以佢條片入面都係話樹大招風係有雙類近嘅意思帶出嚟 不過就”拍”得好睇好多

我諗佢用詞唔好姐 十年拎金像獎形容係金像獎嘅敗筆

不過呢度好多人都應該連條片都冇聽

利申:本身冇睇條片係樓豬po岀黎先睇下
咁佢真係話金像獎畀十年係敗筆,十年係政治宣傳片而唔係電影。
咁唔同身分一定用唔同角度去評論
佢可能係唔理解
但係用返自己標準唔認為咁叫錯
立flag明志
連登仔幫人造勢
making想舔共嘅famous
過多排佢大把job接
剩係cut一段出嚟唔係引戰?
口乜撚野音
呢d叫懶音
On9仔
不如用手機拍啦屌,反正都冇budget
十年係預言片

係香港係為時已晚,但國際係為時未晚。
屌標題黨
曬鳩氣,好似d 人當年去睇阿飛正傳想櫈咁
本身我就唔讚成同人講嘢語氣咁差
不過就最撚憎你呢啲盲撐嘅黃衛兵你呢類盲撐嘅柒撚咗就抵俾人屌,再加上見到你係咁兜,就更加抵俾人屌到柒碌咁撚樣啦如果唔係盲撐越嚟越多相信你都唔會想樂見
同埋用我講法要嗰條友有做過先抵俾人串柒我又無份做呢啲兒登行為關我撚事 相反俾人叫兒登咪因為有你呢啲人乜鳩都盲撐 盲反
On9 正如龍門難食你都要呃9自己好食一樣
咁電影藝術野咁主觀,有人覺得悶咪悶
唔一定因為套戲個立場而迫自己覺得好睇
咁大個人學下獨立思考
呢度係連登呀
屌撚左先啦
笑撚咗
Spin去以戲論戲
打算化咗公關

微辣成班豬,討厭政治就一定啦

電影不應涉及太多政治
立法會不應涉及太多政治

唔好斷章取義喎
佢話樹大招風同一個政治立場但做得更好
咁佢都唔係話緊十年政治立場有問題
一段夠啦,會唔會「唔係電影」?
唔好wo wo 叫啦屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞