微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
標題個沒字係中國體
係沒唔係没
其實唔洗理呢條柒頭皮講啲咩
整個咁嘅造型,喺微辣其他啲片到成日扮到對電影好有研究咁,你以為佢真係一個電影學者?佢大學讀電影?佢寫過幾多份研究關於電影?

佢只係一個拍YouTube 短片嘅導演,甚至乎稱不上係電影從業員,佢拍過啲咩電影?

十年咁多故事,由唔同導演拍完夾埋
分鏡、劇情、光影運用,場景對稱等等各有優勝嘅地方,成套電影喺香港備受政治壓力嘅環境下依然得到其他一眾電影從業員同評審一致好評,足以代表業界嘅肯定

Come on man, 佢同我一樣都只係個觀眾,最多可以話係比一般人更鍾意睇戲,而佢都只係講番佢自己嘅諗法,完全冇問題,只係who fking cares?

佢喺電影業同埋文化研究、電影研究呢啲學術研究領域,係一個no body,甚至乎係咁多觀眾入面都係一個no body,講嘢想有影響力之前please makes yourself become somebody

所以連登仔唔洗咁大反應屌佢
尊重番每個人發表意見嘅權利
一個no body講嘅嘢並唔會影響到其他人嘅睇法
你話做導演都算
有時d短片 幾十秒 幾分鐘既都唔易拍

條 原來編劇
呢d照稿對幾句野 誇張下搞個gag
編咩撚野劇 (雖然我知都要寫出黎)
咪即copywriter
fb 小編 d fd
頭幾樓,扭曲晒人哋啲意思
明明人地意思只不過係話十年電影感唔夠
政治部分佔太多,似政府宣傳片,冇咩電影語言
佢之後話樹大招風好好多做到政治同電影一體

扭曲到變左人地話電影唔可以有政治

利申:微辣hater,但想屌都唔可以亂屌,唔係同五毛有咩分別,要跟隨事實真相,請大家多啲獨立思考。
咁多香港人大家冷靜D先,都唔好攻擊佢懶音啦,重點係電影好壞既定義/比重。
唔通你彈鳩外國戲鬼佬會屌鳩你講英文唔正就評論外國戲咩.....YouTube 留言比返高質既討論唔好好似返左大陸屌大陸神戲咁下邊一大班小粉紅係到人身攻擊
的確,佢一個技術獎都拎唔到,但係就俾個最佳電影佢,呢種只係對政治取態同埋社會價值嘅一個肯定

呢種肯定對於當時同埋現今香港情況來講都係重要,但係並唔代表佢係一套好「電影」

因為真係拍得幾差
*政治宣傳片
我覺得佢地純粹係一堆對香港或者政治唔give shit嘅人
不過你唔care還唔care 唔該咪撚係度指指點點
一句太多政治就抹殺晒香港電影所付出嘅努力

btw 佢嗰啲所謂嘅「藝人」啲質素參差到
落mk是但執幾件可能都好過佢地
駁唔到又係度拗返原本嘅嘢
岩你老母咩打啲咁撚樣嘅字有閪說服力啊
係咪懶音google下都有啦包拗頸
專俾負評
又唔見小薯茄有人屌?

微辣食屎啦
就好似黃店餐廳咁
成班食屎都話要去死撐d 屎好食
咁久而久之就會忽略左餐廳既食物質素
成班政治政治政你老母咩
姐係你同我講渣哥可以拎米芝蓮五星 最佳餐廳
有人唔服 都唔得?

利伸: 黃絲 但係理性黃
唔好咁玻璃心

佢用電影技術角度去評

佢都有讚樹大招風表達嘅嘢一樣
但電影感比較強

我覺得無問題

以戲論戲我都覺得樹大招風好睇過十年

但十年係我心目中位置係無可取代
走呀 兒燈仔又會話你五毛架啦
唔好講事實出黎呀!
我都係19年先睇十年,比我15年睇我真係覺得好悶
所以十年既最佳電影獎,同之前既最佳有啲唔同。佢代表另一意義就係電影自由。如果一個影評人要分析所有最佳得奬電影,十年呢一套作品應該會分出黎用另一種角度睇。
咁呢樣已經係佢電影品味既問題啦

重點係
佢並唔係因為政治立場而認為十年唔值得攞
訓左冇睇
澳門狗做左黨委未
連登小粉紅
但佢地做到好多豬睇,呢個事實都係改變唔到

和諧社會娛樂至死
佢攞到金像獎先講啦 微辣咋喎 唔知以為奧斯卡大導
實蓮係懶音啦?
話鳩人笑人「口音」

轉頭捉錯字

o岩未呀柒頭

洗唔洗傾埋學術界對「懶音」定義不一,呢樣個樣呀,柒左就潛啦,繼續咬文嚼字

繼續J口因啦煩膠
反而覺得樹係睇上去一套普通嘅犯罪片,但實則嘅象徵意義就好豐富。演員有林家棟同任賢齊都演得好好,尤其任賢齊由賊王到對公安嘅低聲下氣嘅轉變真係做得好。我諗最大敗北就係陳小春條線
十年入面嘅自焚者都真係好深刻,其他我真心覺得太學生作品feel。
當然果屆金像獎比十年我都好開心,但我唔明點解接受唔到對十嘅批評,佢又唔係話電影唔應該講政治,而係點樣可以更好咁拍一套政治題材嘅電影,如果可以吸引到更多人睇,唔係更好咩?
成班連登仔又盲屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞