微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
微辣係黃架?咁要幫佢去藍絲群組微博推廣下
屌佢老味
冇料扮四條
物撚野只有政治 沒有電影
用佢個屎忽腦 搞清楚物撚野叫「電影」先啦

BTW
就因為班垃圾觀眾特別喜歡惡趣味
先令垃圾微辣生存至今
無謂認真聽垃圾講嘢
咁你想表達咩?如果第時有套同一質素,同一價錢嘅戰狼題材電影係咪就應該拎,本身考慮除咗電影以外嘅嘢係應該,但係亦都好危險
FreeDream Macau 真係高汁好多
雖然我好唔鐘意微辣,但我有睇佢嘅片,佢分析電影未必最出色,但對一般人黎講都已經開眼界。
其實如果有睇樹大招風同十年,而係明樹大招風表達緊啲咩,一般黎講都會覺得樹大招風會做得更令人深刻,唔係話十年唔好,我睇自焚者都睇到喊,但無可否認十年嘅拍攝手法其實水準唔高,好多人甚至評語係學生作品水平。
如果你地覺得一套戲嘅政治因素係大過其他嘅電影元素,咁可以等香港電影收皮,因為你地係鼓勵緊電影業可以不顧質素咁推出黃嘅電影,試諗下你地會唔會想睇黃嘅戰狼?
電影對你地黎講可能只係一啲娛樂嘅工具,但對我黎講係一個好重要建構香港文化嘅根基,我好想香港電影可以再令全世界都認識。
抄襲已經係毒瘤啦
你都係迴避我問題
所以廿分鐘既片cap兩句做標題 無分析無解釋 編劇搞錯做導演
都無問題?
十年幾個故事都係拋個問題出黎比人思考多過歌讚一樣野
根本學生資金就極為有限,而且完全些港產,而樹大招風有內地片商參與,仲講樓主分化,我分化。

我覺得香港人認知合拍片呢個概念,就會了解點解《無間道》係偉大

Peace爸打
你講到香港文化班人就收晒皮架啦
邊段會喊
rubbish
我冇話十年有嘢做錯
講真全部都有專業知識同技巧,好多都好難出錯
但相比樹大招風同十年
我會話技巧嘢方面,樹大招風贏太多
當然,樹大招風套戲有杜琪峯,有人把關
而十年我認為係業界嘅表態
十年的確喺電影嘅作用同影響上
係比樹大招風好,雖然一部分因為有陳小春搞到冇人睇
但如果樹大招風同十年係同一屆
我會支持樹大招風攞獎機會更大,即使十年政治啟發係相對大
但金像獎若然只着重政治啟發,咁要思考吓電影藝術個比重應該點擺

退一萬步
我唔戴佢哋帽
唔屌佢哋打手 pr

但佢哋都只不過係偽善虛偽到今時今日都係豬,嘅「人」,睇電影睇到只係資本主義底下嘅商品
真喎 例如100毛
我有撚曲解你?

你自己話內容大於一切
即係揸機走位演員燈光收音後期都唔及本劇本嗰一百幾廿字咁緊要嘅話
根本唔需要拍電影呀咁樣
我意思係呢一個post入面

可能連上面條片都未睇嘅人就已經跟風出聲屌

而屌佢哋嘅原因又冇理據 一味就話澳門豬呢樣嗰樣 中共傀儡 完全扣緊唔到個主題

嘅人話 人唔鐘意思考感覺有啲諷刺

帶返頭盔先
利申:上年大三罷唔記得邊個人出咗條片 就unlike unfollow 曬佢地
口因黎
澳門人係緊趕野
當年奧斯卡獎將最佳電影頒畀上流寄生族係敗筆,因為只有社會問題,沒有電影。
屌 仲睇乜嘢微辣 飛夢映畫好多多聲
屌啦星連登真係好多微辣打手定唔知pr
仆你個臭街條垃圾連十年都講做實年
廣東話都未撚講得正係度對香港電影指指點點
啲澳門狗真係見一個憎一個
退一百步講
導演點諗個shot點拍 個演員點演繹
都係內容嘅一部分

一句講曬
內容唔止係個故仔背後嘅隱喻(政唔政治另講)㗎嘛
你講電影感我同意,但有時電影不單只係電影。仲係代理緊個個時代。樹大招風100年後睇都只係好電影。十年100年後睇,你睇到既係2020年個段歷史既代表作。
如果無拎到奬我諗後人拎返黎睇都會覺得可惜,後人想知呢個時期既香港會睇十年,唔係樹大招風
其實最傷心係十年,不用十年已經全部發生
唔識嘅就虛心上google search下 懶音同粵語懶音先啦條片個人係撚符合懶音嘅定義咩
梗係唔係懶音啦呀蠢材
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞