微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
以戲論戲黎講

我都覺得樹大招風的確係嬴到十年

但佢講得最錯係話"拎最佳電影係敗北"

事實上要評論佢當時值唔值得拎係要睇當時既對手

考慮埋頒獎機構背景,重有當時既社會情況

只可以當年佢拎真係實至名歸
所以先話佢話敗北先係最大問題

如果佢單純比較十年同樹大招風

我覺得佢真係冇講錯

當然連登仔應該都係會唔理三七廿一

屌撚左先講
呢句一定錯
唔知佢係唔明定另有意思啦

樹大招風各方面都好好唔洗講
但十年嘅影響力真係好大
兩套咁大分別嘅戲 好難比較咁多
每一年最佳電影都有佢特色
相信導演們都表達到佢地想講嘅嘢
講馬一定要快過隻馬?
條友講依句說話背後係咩意思 正常智商嘅估到,唔使幫佢兜喇
口吻十足啲藍屍支那狗一樣扮中肯
當依個社會咩都政治掛鉤嘅時候出現一部只有政治嘅電影係好正常嘅事
唔中意咪quit囉,唔好睇香港電影
其實呢所有文學/創作作品去到呢個水平決勝負就一定係佢背後既思想幾影響到人架啦而唔係所謂既拍戲手法
因為所謂既手法只係一個手段
因為而家唔係大學生做project作文老師睇下你有幾多修辭手法然後tick tick比高分
所以係十年呢部戲係呢幾年個個香港人睇都有共鳴既時候話呢套戲入下流簡直冇可能
就咁睇佢應該係冇考慮到當時既背景

同套戲所造成既迴響

係電影既角度黎講分別其實唔算好大

甚至可以話好多地方都好相似

問題係都係果樣啦

睇返當時既對手

以十年題材係絕對夠資格係果陣拎到最佳電影
巴打你快啲走先 冇人掩護到你
好明顯係樓主個標題想引戰啦將呢條片講樹大招風嘅位斬走,然後再討論睇個標題以為係北京電視,斬頭斬尾
佢根本從來冇講過電影唔可以政治化

佢所講既係過於政治化而失去左電影既感覺

所以先會話係"政治宣傳片"

但佢係冇否定政治化既電影

所以佢先會提返樹大招風

同樣有政治表達,但樹大招風比人感覺到真係一套"電影"

當然"電影"既定義都可以因人而異
幾時幫黃百嗚平反埋
就係因為好多你呢啲人先咁易比人帶到風向囉

懶得睇但又要幫手踩多腳
其實同樹大招風比無意思 都唔同屆
十年同期得踏血好睇 而且基本包攬所有獎項 相對其他同期電影好多都係合作片
好少本地制作 十年拎獎只係為咗藝術留個記錄 話比人知香港電影係可以講政治講民生講自由 果時中共都仲未搞死香港 你話而家要拍番十年呢類題材跟本無可能出到街
Sor就算同樹大招風比都係十年贏
搵幾個新人導演拍短片依個idea影響埋日本台灣泰國,樹大招風做唔做到?
樹大招風本身套戲係好睇,但以電影藝術同影響力嘅角度完全唔值得吹奏
即係套野touch到觀眾想要既野就係好戲
Touch唔到 你煮到變龍虎豹都無用
咁個位肥佬自己諗
影響力嘅角度"十年"贏十幾條街添

但係電影藝術邊有可能係樹大招風輸

淨係最後3個見面果下已經做到畫龍點晴啦

將3個分開故事拉埋一齊
如果單純用touch唔touch到做唯一指標既話

許鞍華既天水圍系列應該都係垃圾
所以咪話電影既定義都可以因人而異

佢覺得缺乏左傳統電影本應有既元素

所以佢咪覺得十年唔電影

而係政治宣傳片

而我地都可以話因為佢創新+寫實+科幻,所以歸納做新派電影

事實上1984你都可以叫做政治宣傳小說

問題係無論係1984定動物農莊都冇脫離小說

如果佢係用一個好唔故事形式 (唔知點表達)

其實都可以話佢唔似小說
有幾多人聽佢講晒先負皮
原來你覺得咁就叫手法好好
三線發展連最基本嘅每條線都做好development都做唔到
陳小春條線簡直不知所謂
都係果句,藝術角度完全不存在吹奏空間
好簡單 拍套戲畀觀眾
之後再細分為娛樂 文藝 政治個種其實都唔係重點
係睇target觀眾受唔受落 你話拍畀文青睇同拍畀市井d既人睇 個方向都唔同啦
依套簡單易明 紋哂身大家知咩事
個位肥鳩拍d野無問題架 有人enjoy就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞