微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
因為佢哋唔想,你睇開post樓主隔咗一日都係pin返佢自己講過嘅廢話,就知佢根本有心引啲人罵戰
各有各市場需求
戰狼都有市場啦

澳門拍翻套賭仔十年
連登就係畀佢地呢啲child登仔拖低晒啲質素
人地條片拍緊Q&A 主題都都唔係分析呢套戲
我覺得佢既意思係十年冇乜電影既畫面元素?
你自己第一句咪答咗你自己囉

淨係抽black mirror 出嚟 睇佢啲鏡頭 取景 劇本咪知點樣政治片得嚟又拍到電影味道

仲有同屆踏血尋梅呢?

十年拎到獎係政治角度嚟講係好事
但條友講既野都係事實 兩樣野無抵觸
覺得十年唔好睇就要屌
樓主同小粉紅有咩分別
Quote又唔Quote埋後話
唯恐天下不亂
澳豬唔係荷官就係雞架啦 有乜好討論
好似上緊港人港地咁
不過又係既,後生果堆係真係冇乜分析能力,我以前十幾歲果陣都好似佢地咁
仲夠膽拎black mirror比
十年只係內容令人有共鳴,拍攝手法同操作所有都唔合格

未睇過既人唔該上網睇下,Netflix 都有
澳門狗
咁咪即係一樣大外宣
講咁多做乜 你講到西片冇加入呢d元素咁
其實大家咪一樣
你話佢宣揚獨裁 反人道主義就話要反
但其實係你主觀對佢既反感先令你覺得做乜都黑人憎
重要既係套戲帶出咩意義 價值觀比你

另外你唔鐘意睇微辣
咪證明唔係target你呢啲受眾
如果唔值得存在就自然會被淘汰
五分鐘左右既片你期待思考咩大道理

我冇睇過條片佢講乜
冇睇過十年 冇睇過樹大招風
唔隨便評論
只係好奇如果唔值得拎獎 嗰年邊套值得拎
但係你一入黎就因人廢言 話佢點點點
冇就住條片有任何cm
會唔會係你口中所講
唔鐘意思考既人
冇理過佢條片講乜 屌完先算

最後你冇留意樓主次次開完po
人影都冇埋
就係引你呢啲片
都冇睇既人出黎 亂屌一餐
帶出個風氣因人廢言 cap兩句就大做文章
形成一個循環 條友做乜都錯
講乜都廢

每次開po都係撚同一班人
利申:冇話好唔好感 好笑咪笑下 唔好笑咪唔睇
又影響唔到我
咁年青人係咪唔可以評論政府?on鳩logic
你居然同小粉紅連登講事實同邏輯
個個睇完標題又抄車
唔好再自己呃自己,根本就係有堆盲撐盲反。

黃就一定唔屌得,藍就老閪都屌
中國就一定要屌,美國就一定要撐
同e班人討論真係算吧啦
電影係乜?唔係源於生活咩?
政治唔係生活一部分咩?
咁點解唔係電影?離地撚?以為電影係代表d 乜野咁巴之閉?
同black mirror比真係好好笑
我第一次睇一千三百萬點係睇到o曬嘴

十年,得罪講句唔係有共鳴令情緒支配左我,我唔會曬個幾鐘睇。有d位仲要快進
澳門狗
「是否(跟政治)掛勾?創作的時候,真的無諗。」「你問我們是否想講回歸,或是現在政治環境?這不是初衷。」「如果我們的初衷是(政治),我覺得絕對要承認,但若不,我們照講就是抽水。」歐文傑、黃偉傑、許學文三人,異口同聲。

喂 原來樹大招風唔係講政治架wo
連隱喻都冇
問題係佢第一句就話唔鐘意 > 敗筆 > 只有政治没有電影 > 冇電影語言 > 政治宣傳片 > 樹大招風做得比佢好

咩叫冇電影語言?
全部都係好 vague 的 statement ,根本套落去任何 genre 的電影都得,你話佢「十年」拍攝手法劇本唔掂我就認同
你依啲就真係垃撚圾,香港有你依班咁嘅人點會好
連登仔可唔可以唔好亂咬人
作為左派佔據左嘅電影頒獎
政治正確有佔一大部份評分標準我覺得無問題
但係大佬你套戲都要好睇
你當局者睇到有共鳴有乜意思
你係要推廣政治而唔係當局者自己打飛機
要啲唔係當局者嘅人都有心情睇晒成套戲
好似前幾年moonlight講黑人加同性戀者
至少我呢啲完全冇共鳴嘅人都會覺得唔悶咁睇晒成套戲
人地明明好比心機真係講電影,有講過知道普通話多人睇啲,但係只係會堅持用廣東話,係影評會為底層階層社會不公發聲,你班仆街一個二個比個標題黨斷章取義,係度盲反。難怪依加無人專心做啲高質既內容,你班兒燈仔都係去返睇抖音好啲。
利申:打手粉絲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞