微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
其實同一道理,如果同一質素係吹奏共產黨,佢會唔會拎最佳電影?
如果會,咁係咪遲啲有一套劇本好撚好嘅戰狼係應該拎獎?
如果唔係,咁究竟最佳電影應唔應該考慮埋電影以外嘅因素?
開完其他台冇人理
專登係cctai 開
樓主真係
就當拍片唔應該涉及太多政治
咁拍片係咪唔應該涉及太多抄襲啊
你咁講係無錯,但十年係咪用錯燈或者全自然採光或許犯上你呢度所講?
十年係其他方面亦未算你所講咁差,而佢政治內容價值最重大,呢個係咪佢拎獎原因?
睇到你呢句 唔鐘意思考嘅一群 真係好撚諷刺
我覺得佢係政治宣傳片,但係都係電影
跟本兩套完全唔撚同

樹大係講番過去,有槍戰
十年係預言未來,仲要中

咁多年有幾多套槍戰片攞過最佳?杜sir 都無幾套啦
條友憑乜野評論 收檔啦
永遠越反越多人睇
好啊Q咁睇
就係佢啲views係買返嚟

但現實世界真係好多豬
搵微辣啲垃圾評十年
唔係駁內容,而係人身攻擊,你中意啦
得喇屌
佢講野好正常
得未
笑佢就係笑緊「口因」係歧視所以唔笑得
根本過時爆炸
十年第一次睇覺得ok,但係都只係一份擔憂
冇諗過裡面d野會係5年後一一變成現實
而家再睇,係睇一次喊一次
有d不能面對既感覺
又咁講
香港電影文化都係老少咸宜,輕鬆喜劇多
個個都睇王晶,高志森,吳宇森大。
之後杜sir, 陳可辛,許鞍華,王家衛,除克等將香港將
香港電影推到去藝術層面

奈何香港人又幾可會鑽研高達同黑澤明?
_ _唔應該涉及太多政治

微辣pr: 微辣係黃 以事論事 公道!

我屌你老母啊!
見條友曾經落力sell過難方車讚的聚會
google過屌佢老母支那戲黎
嘥鳩我時間
你條友真係滑坡謬誤唔係咁用
所有創作idea 最緊要
有如有幅畫 一片黑色 有咩techni?
Vantablack果d 你諗唔諗到?
如果身處當時 頒比十年好明顯係金像獎對比中共打壓自由既一種表態
我身為香港人覺得冇問題
但以戲論戲 十年的確未夠班 由演員到剪接到攝影都係
十年對香港人既意義係劃時代 佢一個澳門人唔明都冇咩好屌
你見佢都敢答有關十年既問題同讚樹大招風
咪咁玻璃心啦連登仔
講到尾,其實佢咪就係認為最佳電影應該只考慮電影本身,劇本聲話演員,而唔應該考慮社會/時空背景
咁以電影人嘅角度咁睇無錯嘅
我覺得每個人都可以有唔同嘅意見架
咁佢純粹分享一下佢自己嘅睇法姐
有咩問題

你唔認同佢我覺得可以理性討論
例如可以講下如果要拎獎嘅話要點樣表達等等
唔係走去攻擊人話澳門人乜乜乜 因人廢言
連登仔=小粉紅
可惜你連政治都唔敢接觸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞