微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
內容大於一切,一套片可以幾年都有人討論已經好難得
拍攝手法只係手段,最重要係個內容,支那d戲就係咁,拍到好華麗好高攝影技巧,但劇本同傳意都係屎
大把連衛兵睇都未睇條片就屌定先

條友Channel講電影,講下自己意見都唔得
香港人梗係覺得十年好啦
叫外地人睇就完登另一回事

利申:睇開微辣但唔鍾意呢條友,每次都心諗做乜鳩
又滑坡
專拍奶頭樂嘅低級創作者又點會有高等覺悟呀
岩岩睇樓主講既部分
屌人地都係講電影角度唔係最好
又冇講佢政治立場垃圾
後面仲要講鐘意樹大招風多啲
咁都有得屌
開始懷疑呢個po有5毛扮深黃盲撐十年,再引人分化理性分析嘅黃絲
佢以為自己邊撚個?狗一隻
留名等笑黃衛兵
好電影應該電影主題同表達技巧要兩者兼備
十年,真係唔好睇。

感覺就好似唔好味但又出名嘅黃店,
希望導演功架有改進,拍多幾套香港電影。
求其一堆野都要識點樣表達架
有時平淡演繹出黎好睇都唔一定易拍
唔係下下玩刁鑽先叫有手法架
啊導演,請問你有嘜野作品係戲院播過傢呢?
十年就似水門雞

連衛兵就係水門雞老細
其實電影好多都係講政治啦,反戰又係、黑人又係,科技ai又係,我真係諗唔到有咩同政治無關
一套好電影係要2樣都有
你柒少陣啦
扮晒野咁
其實幾認同你嘅講法,電影內容立意先係主菜,運鏡其他都只係配菜。某程度上有人認為十年唔係一套好電影我諗最大原因都係因為內容主題嘅市場價值太細,唔係香港人根本唔會明,再加埋其實佢拍攝手法運鏡等的確一般。所以十年對香港人係神作,但對其他人未必係
不喜勿插
老老實實好睇還好睇唔好睇話唔好睇唔關政治
講政治都可以拍得好睇亦都可以拍得唔好睇

利辛:冇睇10年唔知好唔好睇
只可以講 兩樣都緊要
喂公道講 唔比人唔鍾意套戲架咩? 我睇十年都睇到喊撚哂 好大程度都係因為我係香港人 人地澳門人無左個感情 就咁以電影黎講 唔鍾意都好合理喎
屌你 點解個個澳門人講嘢成個大陸喱咁有鄉音既
呢條友啲片睇過一條
啲懶音勁到
我發現原來無乜人睇完條片先判斷佢講得合唔合理
佢講緊十年既電影語言唔好,反而樹大招風係政治同電影語言配合得好好。
宜家人哋咪就係話,佢覺得龍門唔好食,唔值得攞咪知蓮三星囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞