微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
拍埋d垃圾短片叫自己導演
我上連登留comment又可以叫自己做kol?
一直都覺得微辣啲片好垃圾
啲所謂藝人成班MK格
係咪之前有巴打整合過微辣抄過咩片?
咩係岩我唔知

你一定錯

爾冬陞幾時有喺訪問講過咩手法之類嘅嘢
佢講親都係投票機制同電影表達嘅嘢、象徵着嘅精神都係重要

資金相對低會因此更值得攞獎?
咁當初oscar應該頒俾Pulp Fiction而非阿甘正傳
從嗰屆嚟睇
十年攞獎完全支持,但如果同樹大招風同屆,我會支持樹大招風
佢地當自己「係電影人」講電影,得啖笑

而家係香港人睇電影呀

無間道咪係幾乎算得上香港第一套合拍片
當然1同2都仲可以話唔算
Pr: 多一個朋友都好過多一個敵人啊~唔好反佢哋啦…

屌啦
微辣同共產黨無異啊
就算係咁又點 有衝突嘅咩

太陽係邊升起我唔知,但係西邊升起就一定錯

根本就無衝突

嚴格來講其實佢冇講錯
10年全部都拍得好幼嫩,係得冬蟬似返電影系畢業生出嚟嘅水準

金像獎頒咗最佳電影俾佢我都有啲愕然
不過呢個決定明顯係社會意義大於電影專業
佢代表嘅唔係呢部電影嘅藝術成就有幾高(可以直接同你講其實真係冇乜藝術價值)
而係當中反映香港人政治取態,係肯定嚟

但係好可悲嘅係
只有戰爭情況下嘅社會
藝術品嘅政治意義必然地凌駕於藝術性

好希望香港可以快啲光復到
自由嘅土地可以孕育更加多好嘅作品
睇飛夢啦仲睇微辣
一屌微辣你就仆街架啦
成堆人就會仆出嚟話微辣係黃 手足嚟
我屌你老母啦 黃? 邊撚度黃呀
條底褲就黃
睇完條片同連衞兵既留言

連登仔英文又唔好,又唔係攞過奧斯卡

記得唔好踩黑豹
屌佢老味 笑撚死
微辣一暗喻少少政治野D人就開始高潮,話微辣係黃

澳門人咁乖,香港人爭取唔肯過嘅法案佢哋一早曬,唔明一部分人仲係度expect佢地D乜;我比較傾向覺得呢班後生演員由出世or由記事起個輿論環境已經同大陸一樣,所以唔會對佢哋有期望
樹大招風咪一樣大把缺點
十年既演員 劇本 一樣好超前好出色
樹大招風衰d講咪就又係食老本 個劇本條大橋
演員同技術都唔係特別出色

當然樹片又有好多好既地方
十年你電影論 技術層面 當然唔係咩top of the top
但以當屆金像獎水準黎講
拎最佳電影無問題
當然一定有人唔認同 每套最佳電影都會有人唔認同
最緊要有point
但係個問題係佢連個劇本同埋傳意都唔係真係做得好
自己話柒左在先,死話人唔岩,你都幾柒
就算編劇寫劇本都唔係只得個故事內容甚至隱喻啦
對話,動作,成堆嘢要整
除非之後電影專登一開頭講明角色咩性格呢種刻意表達方法
否則角色內心世界,動作,同場景嘅關係都要編劇去鋪排
觀眾睇電影就永遠唔會睇到呢啲嘢,但拍部電影就係需要呢堆嘢
個comment出咗1分鐘都冇就即刻2個負皮
夠竟微辣有幾多打手係連登
無證據話佢紅

但好有疑點

根本好不可思議,做到成個香港都睇佢地咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞