微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
已封鎖會員 傻閪追擊員

滿意啦
佢唔理解或唔認同其實無問題
因為佢唔係香港人

同埋以戲論戲
十年確有不足
其中一個導演自己都有講

如果係無共鳴情況下睇吓套戲自然會覺得唔應該畀最佳電影
如果佢唔係香港人
即係無個共鳴

而十年拎咗係因為香港人有共鳴
覺得佢個意義好大(包括我)

但如果撇除共鳴感呢一環
係電影角度去睇
佢係講得無錯
部戲係不足應該唔使討論
但挑戰埋背後個意義嘅話
就唔好怪人係電影以外嘅角度去屌佢囉
我就唔會屌嘅
不嬲對澳門人係政治方面無乜期望
講咁耐結果都係駁唔到駁唔到就block 可憐到 自己錯鳩咗又唔用下google睇下人點講係都要出嚟柒

btw你block咗唔使特登講 無興趣知弱智block唔block我
譚仔有微辣?
想知留言屌佢果d有幾多個有睇條片聽佢講乜
又有幾多個真係識欣賞電影唔係執人口水尾
連登真係多小朋友
咁你死唔認人地都冇辦法
唔通幫弱智教仔
電影本來就主觀
如果單一從電影角度去睇十年
製作甚至故事都好多不足 好多嘢可以批評
但係佢一句頒最佳電影係敗筆 已經超越左電影角度

十年係明刀明槍咁拍政治題材
預視十年後香港變成點 去喚醒香港人係部戲嘅目的
十年做到左 電影外嘅信息遠大於銀幕上嘅華麗
金像獎最佳電影頒俾十年 係有佢原因
係電影界對十年既肯定 實至名歸
search咗再講啦係咪好撚難
佢成條片講嘢咁撚多字唔正有咩可能係懶音
你會唔會話譚仔阿姐嗰啲係懶音
邊個地方口音係緊?
撚知佢邊度嚟咩 我淨係知唔係懶音囉
你會唔會話譚仔阿姐嗰啲係懶音啊答未姐
啲人見到個標題就起曬剛咁....
不如問吓個樓主咩居心
究竟有幾多人係睇左條片先留言
以戲論戲
十年係直接表達 以評戲角度黎講 似睇緊紀錄片多
問心個句 係有同感定係好睇先?
嘢都講唔撚正就賴口因
仲要唔撚俾人趕得
話佢趕野有問題=唔set嘢
係盲反

呢d咪你想表達既嘢
逐樣嚟啦

首先做咩又要迴避問題呢問兩次都唔答都知咩事
明明講緊懶音問題,又唔答,又走去嘈返最開頭嘅嘢

我就無唔俾人講嘅,純粹啲人無啦啦走去攻擊人地口齒問題而唔係駁佢啲point唔知想點,同埋係有人話上面無人批評佢講嘢有問題,我先覆佢話係真係人批評緊呢樣嘢,之後嗰條友就係度捉字眼問題話呢個唔係口音

仲有唔好打稻草人,我從來無講過 啲人批評佢講嘢有問題=就係唔識嘢,點解話佢哋盲反係因為的而且確上面有人話佢嘢都未講得正所以唔知佢憑咩嚟評價
姐係佢唔了解就可以亂作批評
唔去了解下點解大會會頒獎
佢可以唔明白點解要頒獎
唔係一黎就敗筆掛
是但講一句抹殺左成套戲既意義
講呢句垃圾出黎 抵比人屌

電影角度?電影背後意義唔需要考慮?
佢澳門人唔明白 唔代表佢講野啱
平時見到佢懶音+鳩up推支那片已經好憎佢
仲要哂時間睇佢d片?

我就係話未開佢條片已經知佢會叫套戲做實年

要扮有文化就講好d嘢先
講句嘢都un耳
邊個會想聽佢講嘢
咁呢樣我都知 之前睇過幾次條片都無再睇
真心難頂 睇完佢講杜琪峰套黑社會就無再睇
其實佢最錯係講左句拎"最佳電影係敗北"

講真,如果當年係樹大招風同十年爭

我又唔覺得樹大招風會輸比十年
我直頭之前就有follow 佢
討論之前要搞清楚
論一套戲好唔好睇同論一套戲拎最佳電影係咪一個敗筆係兩件事
佢以一個影評人嘅身份
用電影角度去話呢套戲唔好睇水準低係無問題嘅
但佢話呢套戲拎最佳電影係敗筆就超出電影角度
唔係以戲論戲咁簡單
因為最佳電影唔係淨係睇佢好唔好睇
仲要睇埋題材,意義,評審立場等等
呢啲都可能係電影角度以外嘅事
有其它人用電影以外嘅野去回應呢一句說話都係無可厚非
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞