微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
只能講佢 澳門人
明顯係我討厭政治 但依家又要拎政治出黎講

十年你話政治片都算
樹大招風根本唔算政治片 係好社會性
由社會入手 去講個社會
其實十年都好社會 (不會俾人講左係政治片咁耐就算)
你選戰風雲果種就政治片
正如你唔會話 天水圍日與夜 踏血尋梅 政治同電影一體
人地都唔撚係政治片

人地樹大招風唔撚係政治片 梗係政治部份少
少到變左 所謂政治同電影一體 (根本少到無咁滯 咁梗係好融為一體)
所謂政治同電影一體
以前影評既語言叫 商業計算準確
事實樹係好商業味濃既商業片

跟住 最撚好笑係 拎最佳電影黎講
但佢個point係話人商業計算好
Same
你痴線架 竟然理性討論
呢啲真係正宗撚樣嚟 又要扮中立講啲野又明顯係講比淺藍聽

樹大招風明明係用大製作警匪個殼 個底就係sell nostalgia 十年果種就係black mirror既小成本敵托邦式預言 根本拎嚟比都on99 為踩而踩十年 連登仔仲話人帶風向 明明就係條長毛帶風向在先
精神病還精神病
政治還政治
呢度好多人連啲咁簡單嘅道理都唔明講嘢係要簡單啲已經算好有建設性
微辣狗mon得好緊 5分鐘唔夠 兩隻澳門狗負皮 祝微辣搬上奧斯卡
差啲比標題黨伏咗 好彩睇埋尾個半條佢
話下你真係走去改 聽話過隻狗

用返你個說法,既然你知懶音定義不一我就唔明點解你又要堅持自己啱人地係錯

同埋人地係懶音呢個名稱有爭議唔係對懶音點定義有爭議睇怕你都係啱先走去google完睇兩睇點知睇錯,如果唔係呢個原因嘅話下次就上堂認真聽書啦知嗎

不過睇死你都唔會逐個問題答返,轉頭又拋低句嘢話鳩人咬文嚼字有問題再唔係就好似上面咁以為自己搵到位入好撚醒目俾人問返你有咩衝突又答唔到唯有又去返起點
繼續死撐啦柒頭
垃圾..
佢好明顯只係用緊電影角度黎評論十年
佢又無話唔撐套戲想表達嘅野
無啦啦都可以攞黎屌
正如套黑豹拎奧斯卡提名
但我覺得以電影角度黎講其實拍得相當普通
咁我係咪種族歧視? 係咪種族主義?
香港好多人都有邏輯問題
自己撐嘅野就唔可以批評 唔理有無理
根本大家個角度都唔同 口同鼻拗
你係要屌人 就應該係佢嘅角度同佢爭論
人地評論緊電影 你就討論政治 咁永遠都無結果
呢樣係好多香港人嘅通病
打得7隻字嘅🥺🥺做咩唔繼續駁
你係有位入到嘅晨早駁撚咗使係度留得7隻字扮由得我柒咩傻閪繼續睇你嘅海賊王啦
樓上有巴打講得岩
十年拎最佳電影表態意味濃厚應該獨立拎出黎講
你可以插佢唔好睇拍得衰
但話佢係敗筆嘅話
意味住唔認識佢背後嘅原因
又或者根本唔認同呢個原因
無論係邊樣都好
作為影評人我覺得要小心啲處理呢個題材
算啦無謂逼澳門人表態
傻鳩玩埋起底

繼續起啦
根本條友唔識政治
你可以唔鍾意十年 唔鍾意佢嘅表達手法
但你一句金像獎頒俾十年係敗筆就錯撚哂
呢個係香港金像獎唔係你澳門微辣獎
十年拎到最佳電影 係因為香港人共鳴
反映香港電影多元化 將事實政治赤裸裸擺上銀幕
唔識就收皮啦 你當啲評審好似你咁膚淺
兒登不如改名叫玻璃登
就係等緊你呢一句 都估到你會咁講
俾人撚緊都唔知
係啦撚人好叻叻啦,無養分野就唔好阻住人討論啦
佢真係以電影角度講電影
無話係政治角道去論戲
咪俾落台階自己啦 等緊你駁啊
由你齋覆7隻字嗰度開始已經無營養可言
可以係電影角度話佢垃圾
但話佢拎最佳電影係敗筆就係忽視背後嘅意義
呢下已經超出左電影角度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞