微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
呢個post邊度有人笑佢口音
上面話佢懶音我就有份講嘅
一套電影要睇好多嘢

十年編劇貼香港,best pic 都係因為劇本
但係導演講故仔手法
同攝影配樂真係好差好差

攝影同講故仔手法係好緊密嘅一樣嘢嚟
不可分割
無讀過電影,但作為一個觀眾黎講,當年睇十年係好震撼,有一種切身感覺,亦打破左政治冷感。果種政治隱喻係令你覺得香港真係會發生,而2019的確發生哂。就算係二戰電影,始終文化背景有差距,睇完之後再對比,始終覺得十年係最好。
我重內容多d,電影業d人可能有其他高深見解,可以討論下
知咩料啦 都係睇bomba啦
沙龍係陳奕迅首歌啊

唔好比我喺沙龍見到你 即係話你唔好出現喺陳奕迅首歌條MV度
係廢咗少少嘅但係呢度大把人連佢講嘅嘢都未分得開
澳門狗
之前睇過少少其實啲題材唔錯有啲都幾好笑
但係啲人講嗰啲粵語真係好撚奇怪聽唔慣
套戲 根本唔撚好睇 比人吹棒得太犀利
其實客觀啲講,佢下一句有話鍾意樹大招風嘅拍法,話同樣都有帶出十年反對嘅嘢但拍得精彩啲。
澳門電影講香港電影
仲要係已經比中共完全控制既澳門
張如城都係
我覺得藝術作品喺某啲時候係內容大於技巧,《十年》既拍攝技巧唔勁,但《十年》既内容係會引起香港人對政治嘅反響同埋憂慮,就好似啲人成日吹奏魯迅嘅《吶喊》咁,《吶喊》既藝術技巧運用得唔多,而係内容大於技巧, 但點解咁受歡迎?因為《吶喊》引起中國人對中國封建思想既反思
咪撚玩啦 拍攝唔重要 淨係內容得嘅
你去讀小說得啦

唔係喎 小說都要寫作手法
比個大綱你自己諗個idea咪得囉
痴撚曬線啦佢哋
但十年就係政治電影,好難(唔講政治),雖然我都覺得似短片多d
但係除咗內容(劇本)其他都唔得啊嘛..
人地明明有講樹大招風都係反一樣既野
但樹拍得好啲
咪撚帶風向啦
屌,你地其實係咪唔識中文?
唔係有政治嘅電影就唔好,係講緊十年套野個拍攝手法,剪接呢d電影元素做得唔好啊
....大家都係討論下咁,又唔一定要識踢波先可以評波
我睇十年個感覺係覺得似學生作品多過拎出黎賣
咁唔係而香港人嚟睇,可能真係有咁嘅睇法呢
同埋係咪真係微辣導演,小心炒車
你班仆街仔唔好唔識扮識
炒飯要好食 要有料同有技術 缺一不可
單論笑片 富貴逼人 笑之外同時都係諷刺窮人思想
令到你笑就係畫面同每個fragments既鋪排 呢個係傳意
窮人思想 呢個係中心
事實上十年的確係mama,係內容引起話題同觀眾共鳴,但拍攝手法出黎好唔電影感,喺得班資深演員撐住套戲。但我又唔會反對攞最佳電影嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞