微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
笑撚咗,一個無社會地位,甚至喺行業內都無地位嘅廢柴,學人扮專家說三道四
中英街一號、G殺、樹大招風、點五步套套都有表態
但係淨係得套普普通通嘅十年多人識上到神枱
根本大部分人都唔睇港產片
成班黃衛兵以戲論戲討論都唔比
無錯啊 比起其他電影 十年嘅技術係稱唔上最佳電影
但係個陣嘅香港 啱啱經歷完佔中 大量藝人被支共封殺 明顯就係政治干預藝術
仲要自無間道之後 一大堆人話香港電影已死
香港電影變晒做合拍片 配音對白
就係呢個時候有一班人 為咗佢地所愛嘅香港 拍咗呢套十年出嚟 「香港」電影金像獎唔頒比十年 仲可以頒比邊套

頒比十年嘅藝術義意係在於 同本土創作者講 同時亦係同 香港人講 香港電影界都仲係想拍到 香港本土電影 題材無自我審查 用香港演員 香港團隊

香港電影係未死架
嗱我冇落場跑馬先可以講馬嘅意思
我係話人人都有權發表自己意見
只係呢個發表意見嘅柒頭皮係nobody,並唔會影響到其他人睇法
我係勸連登仔唔好對nobody講嘅嘢咁上心
做認真撚係到屌人唔識電影、政治立場
因為唔值得去理會
中英街一號 / 樹大招風係幾好睇,不過十年早過人地拍 (2015年) ,又攞獎,多人關注係正常
踏血尋梅囉
連登仔最鐘意笑鳩小粉紅無腦
標題黨,唔識思考
睇下,呢度幾多連登小粉紅
留言既人有無睇過樹大招風?
電影係藝術大於技術
拍攝手法唔係電影藝術?
笑撚埋右,跑得快過隻馬先可以講馬
所以同果時龍門一樣
屌佢唔好食都會比人屌
食龍門係食佢黃呀 唔好食有咩所謂
咁點解film school要教
電影都要睇時代背景

十年回應到當時個背景係事實
而事實亦證明套電影有前瞻性
教你技巧
藝術既本義係將作品主旨/思想/意念,運用技巧表達
個年踏血尋梅掃獎偏偏輸最佳電影
仲要十年好似得呢一個有提名
個陣爭議大唔係話佢係咪只靠題材攞
係對手真係有一套係攞獎戲格咁又拍得好吖嘛
如果擺十年去樹大招風個年攞爭議根本唔會咁大
咁舒特拉的名單算唔算政治電影?
連基本論證技巧都無就收皮啦,乖乖狗
其實好多港產片都有回應當時背景
但係十年用比較鮮明易明嘅表達手法

十年導演有更出色嘅作品,例如周冠威套一個複雜的故事
行業內有無地位好睇際遇架喎,咁王晶李力持叫唔叫有社會地位行業地位呀?
大把電影愛好者分分鐘專業過啲所謂「老行尊」啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞