微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
只有政治没有電影 > 冇電影語言 > 純粹係政治宣傳片
樹大招風做得好出彩

佢評論全部都係好模糊的表達,是但落幾個 jargon 但又冇講係乜,點為之「電影語言 」「 純粹」的政治宣傳片?
樹大招風做得好「出彩」,出彩係邊到?
https://www.theguardian.com/film/2016/mar/23/ten-years-review-smoke-grenade-hong-kong

https://www.screendaily.com/reviews/ten-years-review/5101194.article

https://oneroomwithaview.com/2016/09/23/ten-years-lff-2016-review/

就算睇外國 review,十年都唔算差,不過都有講到呢套戲係 for the people of Hong Kong ,外國人睇未必100%明白

However, it also feels as if this is a film for the people of Hong Kong, as opposed to one that is internationally understandable without contextual reading to help viewers understand the gravity of certain situations. Short expositional intertitles are placed at the start of some films, such as the beginning of Self Immolator – but to truly understand the situation that led to so much protest and unrest would need more than a 30-second crash-course in Chinese politics.
唔通你覺得澳門人會講大陸壞話?
係 事實十年嘅電影技術不足
但你最後提及到嘅都有其他獎項包括左
最佳電影嘅準則又係咪only考慮技術嘅基本面

而佢就係無尊重到金像獎大會呢個決定係事實
太過單一去睇
本身金像獎就公信力有限,只係小圈子選出黎
我寧願頒10 次最佳電影俾十年都唔想見到寒戰拎咁多獎
咁大個人喇 唔通下下畫公仔畫出腸咩

佢地都唔想老細杜sir比人blacklist架
樓豬好勁,一嘢引曬啲兒登仔出嚟
咁佢論點係單純由電影出發
咁最佳電影即係套戲基本要拍得好
單純呢個角度佢無錯

加上佢又唔係香港人
電影外加嘅共鳴、影響力之類佢係唔會感受到

咁佢個assumption 係無錯
除咗政治影響力
套戲係唔值得攞金像獎

利申
我心目中十年係無其他戲可以取代到
樹大招風有陳小春,拎黎比已經 Fail
你明我明大家都明
只係有啲人扮唔明

唔講咁多 你所講嘅我之前回覆過
唔係無知/唔明白就可以亂作批評
敗筆?政治宣傳片?得啖笑

可能我同佢澳門人既assumption太高
完全令我錯愕
無扭橋、無懸疑、無估唔到既結局點會係好戲
嗱 因為我就真係睇唔出樹大有咩好強政治性,所以先特登走去research ,咁導演話冇做,我又睇唔出有幾強政治性,反而真係似導演所講只係想取其背景。所以我自己就唔會話佢政治性強到可以同十年比,樹大同十年嘅政治信息達到同樣高度。當年好多觀眾只係當一套打鬥片睇,點知三個最後都冇合作到,出嚟屌到仆街,所以唔同人睇有唔同評價,而我覺得陳小春呢個港版joker就係最大敗筆,嚴重拉低曬套戲
https://www.youtube.com/watch?v=KvutM0CuJNU

我之前話佢D懶音(另外有USER叫口音)好難聽
今日條新片竟然一個字都冇(好似係)
我覺得可以支持下
仲有喔
食開大辣
屌柒廣總都奶共?
又唔可以話你錯既,始終個個人get到既野都唔同

陳小春個part我覺得係人設上無另外兩個賊王咁多發揮空間,都唔怪得哂佢
以戲論戲都可以講到人奶共
兒登仔真係冇腦
整返個澳門金馬獎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞