微辣導演:當年金像獎將最佳電影頒係十年係敗筆!十年呢套戲只有政治,没有電影 !

769 回覆
88 Like 2154 Dislike
半個支那仔識閪咩
真係想知
講得幾岩wor
咁每個人都可以有自己諗法嘅

以戲論戲十年又真係未去到好一流水平嘅電影

佢地用左五十萬拍到一部咁大迴響嘅戲

其實都幾值得贏

起碼依套戲當年有堆平時唔睇戲嘅人都入場睇
要教你個d上面都有人同你講左架啦,我諗你唔係盲嘅
但你堅持要話劇本大過一切,咁我冇野講
又人身攻擊啦你地d電影業人士都咁中意人身攻擊?
差d比個標題fake左

利申 冇睇片
引戰狗黎
係度嘩眾取寵, 成日想香港人樹立多啲敵人
屌,
電影係用畫面講故仔
個畫面要有意思啊
一個導演收到劇本
可以一句對白都冇,靠畫面去講個故仔你聽
畫面除咗你哋攝影靚唔靚,景深夠唔夠勁之外
仲要睇個production design, 配色,角色嘅擺位移動
角色嘅表情動作去講故事啊

俾埋例子你

https://youtu.be/H1rhIqZDs2Q
係呀
的確唔係只得觀眾先可以評戲
但問題係普通觀眾睇完套戲只可以對劇情同演技,最多配樂直接作出評價
而鏡頭運用剪接,混聲方面咪要交返俾專業人士去評價,就算唔係業界人士,都只是有返咁上下知識
而你上面講到只有內容最重要
咁你咪抵俾人屌囉
論標題的重要性
邊有人身攻擊佢咪講你唔識衝出嚟講呢個做法好有問題
如果你覺得佢話你柒係佢人身攻擊咁唔係囉係你自己攻擊自己姐 你自己搞成
依到有幾多人睇完段片+用電影角度去反駁好多人都係以政治角度去睇,咁不如睇返政治channel
十年 的確係習作feel
不過你要睇返 十年點出黎
佢拍果陣係無諗過件事發生到咁
成本低 ,原先應該只係預上映一兩場 喺d文化中心到

所以用質素去切入,佢係演藝畢業作品
但佢嘅時代意義 歷史意義
就畀好多套最佳電影都黎得高
大佬你唔好咁痴線啦
成件事根本就係樓主標題黨係度帶風向分化
下面一大堆盲鳩盲屌
有幾多個真係有入去睇過
不過微辣真係不論港澳都係周街仇家係真
澳門狗
字都講唔正 “實”年
佢做綜藝時真係9唔搭8
成日係到講d高深野,無人明佢做咩,唔係話高深唔好,不如睇場合呀
你係咪有問題 人地段片邊有咁嘅意思
唔好兜啦 巴打唔好再學啲廢老 錯就認 打就企定啦 你自己講內容大於一切嘅
十年本身創作目的就係宣揚政治意念大於電影藝術。十年推出個時大部分香港人經歷完佔中開始抗爭疲勞,開始有認命既感覺,十年就係想將未來既現實直接呈現俾觀眾睇,去喚醒觀眾既政治意識。係個個時代背景下,樹大招風或者十年入面冬蟬個隻表達手法已經達唔到宣揚政治既目的,直白既方式係唯一既出路。

同樣,金像獎頒俾十年都係表態大於藝術肯定,係當時既時代背景下絕無僅有既安排,用電影內容去批判呢個決定係出發點上已經錯左。

所以微辣導演有關兩套戲電影感既評論係無錯,錯在佢唔理解十年呢套戲既意義,唔理解當時係一個點樣既時代,唔理解香港人經歷緊點樣既野。
算啦 連登仔整係識得睇個標題架炸
再次證明標題黨同一班唔睇內容既人,加埋既威力係幾咁大
即係講野都好多方法,所謂話兒登仔真係兒登仔,我話你兒登都係你自己搞成,用你講法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞