[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
快撚啲send啦講咁多嘢
太空人呃福利係真
免費讀書係咪福利?
太空人唔洗交英國稅,但屋企人就可以免費讀書
等6年後可以拎埋所有福利
咁都唔係呃?
我打算過到去直接搵會計師樓同我搞掂個報稅算
係呢到點講都會有班狗入黎分化
我見大部分一家三口都係怕得1個人工作會令到佢地搵既錢唔夠洗
因為英國請姐姐照顧小朋友超貴
變左一定要留個大人係屋企
我正想答你講既野. 香港d銀行有crs 互通架. 救命
英國好多day care 服務
個個英國人都係咁樣
咪又係兩公婆翻工 放工去接小朋友翻屋企

見d youtuber 咁講麻
係我見識少
受教了
最緊要你或你老婆其中一個人個人工cover到daycare費用加有突
如果只係岩岩好夠cover,咁不如自己湊
Daycare都唔係平
Cover到,只係淨番小小,都唔會想番工,寧願係屋企湊仔。話時話,如果俾錢既daycare,要幾錢一日?
唔係黑心
兩公婆要走一齊走
如果唔係果幾年隨時
個個都諗住做太空人
嚟緊6年大把人妻食
avg. >£200 per week
或者講得好聽啲叫稅務安排
合法嘢其實冇問題
你呢啲咪正常,點會有人分化
根本有啲錢係一定要洗
我之前睇有啲超時既話再逐個鐘計數
有無人上年有買扣稅果個延期年金?
過左英國工作會立即斷供定繼續供落去?
佢都冇話同老公生同個英佬生咪有
所以有兩個細,一個月都1600,普通工都頂唔住,自己湊仲好
呢樣嘢又好難講嘅
你喺香港搵錢,但匯返去英國駛喎,呢個係英國外匯收入喎
同時又唔會搶咗當地嘅就業機會
除咗個人入息稅唔駛俾,屋企人喺英國嘅其他駛費都要俾稅啦
除非計到咁盡,啲細路讀完書就走,咁英國政府應該要蝕嘅
不過到啲細路讀完書、大個,走唔走都唔係你決定架啦

點呀, 你兇狠完未呀, 仲唔快啲上前線, diu你唔好淨係得個講字呀
我驚你畀差佬拉撚咗入集中營呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞