[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
所以話,中國點對香港都好
總有香港人幫中國、香港做包裝,維持住繁榮安定個外表,繼續喺度搵錢
唔可能一個過一個唔過 冇太空人架英國
英國既public school唔駛俾學費?
第5-6年嗰個去到先儲啦
申請ILR
每年唔可以多過180日唔係英國
5年內唔可以多過450唔係英國

申請bc個年 唔可以多過90日唔係英國
除非佢2個都有bno囉
ILR後拎BC 上面有巴打已經講左
但你目標係BC
我建議你唔好每年返香港2個月咁盡
到時你去下旅行 或者有咩急事留耐左超左450日就拎唔到
英國嘅 public school即係私校,唔洗錢嘅好似叫state school
public school點會唔洗錢呀
Keep到跟住6年後先生仔?到時就高齡產婦
呢啲都係價值觀唔夾喎 除非是但一個妥協
否則只會嘈大交冷戰 甚至離婚
No
申請ILR係第5年你有資格申請
而過去5年既日數你係總共唔可以多過450日唔係英國
而每年唔可以多過180日

你5年多過450日唔係英國就拎唔到ILR
police school係貴族私校,哈羅就係其中之一
淨拎ILR唔係每年180日咋咩?
如果之後唔打算拎BC
可能俾呢到去啲單身巴打食咗
隔離屋個大隻仔會經常來照顧
我既建議就唔好搏
因為第時你入籍會見移民局 會睇翻過去紀錄 一陣你解釋唔到 佢又覺得你唔需要定居係uk
咁你就喊都冇謂 到時候就執包袱翻hk
有樣野想問

背景:老豆有BNO,老母非蝗,但冇申請過BNO 中,我自己97後但過18歲

如果要apply visa我係咪一定要同兩老一齊申請?
可否兩老去先,自己讀完U再申請?
外國對有特別需要嘅小朋友一定服務多過香港。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞