[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike

家下有人用槍迫佢生仔?
唔洗太理呢到,
太多小朋友,樣樣都係錢,人到中年,當然有顧及好多野喇。

絲打,我都係人地老婆,老公又係唔肯走(得我有bno, 我年紀唔少,又想生小朋友)
我又覺得你唔洗心急俾多d 時間你老公睇清楚個環境變化,唔到佢唔驚。

反而你繼續搵資料就得,
你無小朋友,唔急於一時丫

不過我都說服叫老公用10年時間去shift 工作by internet.

你地有bno 實無死既
係到計下數先,因為你移民前要賣樓先唔洗交重稅
我會係香港再搵多舊錢先,始終無大舊cash 無安全感
所以佢咪話
唔得個話 咪離婚或者 成世係香港

結果都仲要比人咒..
真係唔使太上心 呢度好興非白即黑 唔跟佢哋諗嗰套就係異教徒 最好唔好覆 最好唔睇 睇完就算
咁就啱啦 留多陣 再留多陣
兩個人去 打算住manchester , 喺香港兩個都係大公司既event planning 類既 AM仔, 去到果邊用返呢啲經驗 假設2個人夾埋月入4千鎊 會唔會預多左?

呀大人
門開咗ga啦
買張機票得ga啦
快撚啲仆過去啦
打到嚟啦
快撚啲仆過去啦有人用槍指撚住你叫你死去英國生仔呀大人
真,最後又係一班又冇樓又冇錢又冇仔女既出黎屌屌屌
事實上一家大細係好多野要諗
巴打,我都係咁諗,小朋友去到唔洗你人洗腦,有正常教育,捱下我都唔介意。可惜老婆未放得底香港既生活質素,成日話去到果邊得一個人可以番工,驚唔夠錢洗。唉,我仲諗緊點說服佢好
情況同你差唔多一樣,我揸BC但而家其實唔大分別

講真都係打算做到萬一份工無得做先再算,而家份工啱啱做到安穩人工又ok,再過去再由低做起又驚天氣唔適應等等好多顧慮
點解唔兩個都翻工
個邊應該遲d有day care la, 我睇過好似有
你去babydiscuss 會更多同路人(有家室既人)

我自己就香港生,然後等10年,老公係個邊build up 好career(香港客轉晒做online business),
個女準備入中學就去,
佢香港出世最緊要學中文

你香港都唔洗賣樓喇,儲一大舊cash 去就得香港層樓放租
佢話用daycare開支好甘,去到果邊當你普通搵份工做下收銀,差不多成份糧無晒,咁不如自己照顧番。
呢個post 有寫有咩當地福利(如果你已入籍)

https://www.gov.uk/government/publications/public-funds--2/public-funds

所有3-4歲小朋友可以免費有15 小時childcare (唔係public fund)

分開兩地6年從來沒相見的兩人終於在4歲兒子的見證下相擁而泣
做過下research,賣左香港層樓係果邊二線買番間大屋都仲有淨小小既,咁一個人打份普通工,希望有二千磅一個月,照計都頂得住。佢就係話咁唔得,無錢淨
其實呢度咁多人都唔認為自己受國安法迫害

覺得自己/ 另一半繼續留喺香港 5 年或以上其實完全無問題

點解英國要俾特別代遇呢 d 人 ?

本身喺香港已經係既得利益者

要移民同全世界嘅人一樣用同一套移民制度咪啱囉
我唸係指你常住地址,你呢幾年job record, 交稅,electricity bill
係囉係囉
一家大細真係好多野諗
多野諗到要點分配財產啦
呀又要諗下層樓賣唔賣好啦
呀仲要諗下好唔好做太空人計劃走下稅喎

手足就唔同呢
可以安安穩穩食蝗家飯
出到嚟如果佢屋企人係藍屍又唔洗理佢
孑然一人
樂得清閒,幾爽
完全齊曬, 因為我仲有一份part time跟身, 有稅單有糧單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞