[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
啱架, 移民係要慢慢諗同plan
不過走難就唔同
形勢上係走難定移民各人有自己睇法
自己睇晒所有資料去做判斷
有講住夠5+1可以申請citizenship, 姐係夠5年申請永居、第6年申請BC,同它本身入籍要求一樣

申講BNO Visa要求上網搵到,要常住香港、證明到有財政支持到6個月生活費、表明肯學英文等等
係咪一定批出我唔清楚,我諗都會審查
有個仔 冇結婚 但個仔出世紙有落隻佬個名
如果我帶個仔去英國 需唔需要搵證明個仔係跟我?但係我冇結婚
好快連老公都冇
調轉頭呢個係買英國樓英國reit 既利好因素
真係要問專家

用我既認知係仔仔要拿dependant visa, 必須證明他只能依靠你,所以你需要證明個小朋友係跟你,而唔係同父親共同撫養
呢個問題我都諗左好耐 應該要問個邊d律師
我估如果你5+1唔係不事生產,而係交足稅,俾佢睇到你係融入社區,應該會批。

都係嗰免,過得去就盡公民責任,努力融入社區,唔好諗啲旁門左道方法去攞著數。
呢度既人有啲好有米,可能香港啲樓唔想賣,收下租都夠係英國生活,唔批判啦,但希望去真係到融入人哋文化、跟番人哋規則,唔好係咁炒樓、走精面逃稅、呃福利。
破壞晒香港人既形象,搞到俾其他去到真係要捱既兄弟姊妹俾當地人歧視
大家去到英國如果識呢D 人逃稅要盡國民責任向英國政府舉報
依家入籍主要有test,之後睇你財政、工作、有沒有交稅之類,同埋都會睇你係咪真心想留係英國生活,例如它係寫咗平均每年要逗留英國日子,但如果離開英國日子好多,他們可以懷疑你攞咗BC就離開
有得讀政府學校但係仔女有冇競爭力爭入grammar school先,如果冇嘅話就放仔女入state school群埋班垃圾咁就一世。入private school學費又好甘唔係咁容易負擔到,教育問題都幾煩下
唔駛擔心,一定會歧視
香港人自己生活左咁耐都清楚某d人係點啦
沒錯,你應該要結咗婚先,之後一齊申請bno visa,申請個時無她就申請唔番,到時要等你有BC她先黎到
上面班友乜都會由好方面睇。
政府包曬教育,仔女入到萬中無一出名既state school,一過到去揾唔到工咪揸uber,做藍領囉

咁既性格生仔,唉,我都唔想講太盡
其實唔諗投票同醫療 公唔公民其實係咪冇所謂?
我唔熟,但聽當地人講差既學校有好多問題,所以搵學校真係要做好research
而英國法例對未成年比較鬆,差既學校都有好多犯法野發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞