[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
咁撚驚搵唔到工咪唔好撚去囉,留返俾啲nothing to lose 嘅人去,第時小朋友因為父母貪錢自私而對住佢哋講愛爹親娘親不及習主席親嗰陣咪撚喊
爹哋有BNO,但係父母唔識英文又唔想走
我98又冇BNO想走走唔到
原本以為近親自己一個去一樣有5+1, 咁我就可以去嗰度讀個碩士,點知原來唔得
離婚
我老豆係藍絲狗
無奈得過犧牲自己條命換香港人BNO平權果班?

爸打你成長係咪充滿怨恨,令你可以做嘢咁無人性同良知
student visa 都仍然係得
反正你都係俾international fee
加上黎緊post study visa又俾返2年
tier2又放寬左
其實都好有機會拎返到ILR
睇youtube 話demand好大嫁喎
人地未正式開放, 已經糟定先
你會發現討論呢論呢個post既人都會比人屌
但其實#1 已經寫晒壞處

唔計某d偏左小小既人
其實我覺得大家只係想了解清楚返d detail

結果
1. 留樓係香港既
比人屌 走佬都要留樓係香港
#1 到已經有講 有樓係香港要交稅
第時先將層樓賣左出去 更加要比更重既稅

2. 直接賣左層樓走 , 係返英國買樓
都係比人屌 走稅 覺得係玩漏動同炒貴人d樓
但首次置業 係唔洗交稅

3. 問清晒所有野 覺得自己走唔到/唔適合走
比人屌 食人血饅頭
唔係出面班小朋友做咁多野 英國會肯有bno 5+1
又或者係會屌 家陣係比你走難 仲咁多要求

只有一種人去英國先唔會比人屌 就係因為有案底而走既人

———————————————

調返轉諗
選擇唔走既人係無錢而唔走
定係真係個個都真係企前線同強權對抗

如果唔係前線 再轉個角度諗其實同 第3種既人係一樣
因為要走係應該一早走
唔夠錢既 應該搵到符合到英國6個月生活費既原則
然後咩都唔洗plan直接走 走難仲諗咁多做咩

———————————————

明有好多人搵命博 結果剩返自己好sad
但係唔係所有野都要割
又有小朋友 又唔識英文
咁好心就學班藍屍狗送個仔女過民主國家讀書算囉
你哋仲要玩到太空人咁 衰撚過班藍屍啊垃圾
想問下 我美股d股息 香港人而家係俾緊美國30%我去到英國應該係俾7.5%+10%=17.5%稅 但我cs同ft個戶口residency都係HK 我一日未入藉都應該未轉得UK 咁我呢5+1 既時間應該點處理稅務
Prepare for the worst
好多人冇睇晒#1, TLDR, 淨係見到標題就係度吊

財經台講財務安排, 列幾個可能出嚟理性討論, 點知變咗吊9 BNO嘅分化post

同樣又有一大堆人係度講走唔走, 生仔, 問點投資, 層港樓點算?

BNO visa係畀你一家人逃離港共極權打壓嘅特殊逃生門, 阿叔都唔咪好明D有能力有細路嘅大佬仲諗緊乜?
你用BNO visa去到UK, 由入境UK當日起便成為UK嘅稅務居民, 就要知會CS/FT改居住地址同填過份W8-BEN向美國IRS申報更改稅務居民為UK

當你成為UK稅務居民後, 該稅務年度嘅全球收入都要向UK IRS報稅, 5+1未入藉都要畀UK全球稅, 因為你每年居英超過183天

你睇返#1, 有講炒股Capital gain tax, 股息稅, 利息稅, 免稅額及稅率, 請自行計算財產配置去合法利用免稅額, 有錢可以搵UK tax accountant問吓
個個都係諗住過到去炒股買樓收租
你去到英國住開始就要畀全球稅, 5+1已開始要畀

遺產稅... 應該係英國物業要畀? 阿叔冇諗過會咁快收皮, 真係唔識.
我清楚英國個part 但我唔清楚美國會點處理 我知會由30%跌到15% 因為美英有treaty 但係想知係咪交咗美國tax 英國就唔駛收 定係有某個ratio既deduction
討論下點樣逃稅
美國應該唔收withholding tax on dividend paid to UK tax resident
你要向UK IRS報US股息收入及交UK dividend tax

你最好問吓間美股broker

US UK double tax arrangement

1. Dividends paid by a company which is a resident of a Contracting State to a resident of the other Contracting State may be taxed in that other State.

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/507431/usa-consolidated_-_in_force.pdf
其實你可以上reddit睇下
本土英國人都會圍爐傾點可以交到最少tax
我唔明白切法想生存落嚟個問題喺邊呢
而家唔係唔肯過去捱喎 都唔係攞public funds喎
咁唔通人地南亞裔諗點樣喺香港交少啲稅又話人地自私咩?
見過你呢類comment好多次
真係想了解下個諗法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞