[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
sorry, 搞錯了, 美國會扣15% withholding tax on dividend to UK tax resident

美國扣咗嘅WHT, 英國應該可以用tax credit去抵減UK dividend tax

https://www.irs.gov/pub/irs-trty/uk.pdf

ARTICLE 10 Dividends
(1) Dividends derived from a corporation which is a resident of a Contracting State by a resident of the other Contracting State may be taxed in the other Contracting State. However, such dividends may be taxed in the Contracting State of which the corporation paying the dividends is a resident, but if the beneficial owner is a resident of the other Contracting State, the tax so charged shall not exceed 15 percent of the gross amount of the dividends

UK US double tax relief manual - dividend
https://www.gov.uk/hmrc-internal-manuals/double-taxation-relief/dt19867a
The United States tax deducted from a dividend paid by a United States corporation at the agreement rate of 15 per cent (5 per cent if the recipient is a company which is a resident of the United Kingdom and controls, directly or indirectly, at least 10 per cent of the voting stock in the United States company and doesn’t qualify for zero rate - see below) qualifies for credit as a direct tax
炒樓都係跟demand and supply,有交足稅其實無錯,資本主義就係咁。

想人人平等既話北歐先啱你喎。

而家個個過去都買/租樓,炒唔炒都有機會升架啦。
呢到個標題仲要係 討論財務安排
然後你只要一講到考慮緊自己既財務安排就會比人屌左先
樓上有人話想交英國稅都比人屌
絲打一開始話佢老公唔想去英國>比人屌佢想太空人>話會離婚去英國>又比人屌>話留香港>仲係比人屌
根本d 人都唔睇清楚人地問咩就屌左先
然後就講到果300萬bno 香港人都係蝗蟲咁
所以去到廿幾頁都仲未講到點安排財務嗎
btw 呢種唔理3721屌左先算既風格都好似大陸蝗
又btw 呢2日係熱門post 都成日見d 清話叫有bno 既人帶埋無bno 既手足去英國,唔知呢d 又算唔算蝗呢
佢地應該分唔清咩叫避稅
咩叫逃稅
Inheritance Tax is a tax on the estate (the property, money and possessions) of someone who’s died.

Your beneficiaries (the people who inherit your estate) do not normally pay tax on things they inherit. They may have related taxes to pay, for example if they get rental income from a house left to them in a will.

照字面睇係計死者財產唔係計接受財產果個。你老豆如果淨係拎bno 唔住英國佢份財產應該唔洗俾(如果唔係香港人都要俾啦)。

頭盔:not a tax advice . Please consult your tax accountant.
辛苦巴打好心開個post俾想去英國嘅大家討論下現實層面嘅財務同稅務安排又俾人圍插
明明好多過去嘅香港人一定有諗過嗰啲問題 問下 傾下 又俾人鬧 個個搵班蝗嚟比對會財務規劃嘅大家
雖然話英國稅高,但唔係咩福利主義、社會主義國家(睇下北歐或者歐洲本土就明),佢地一樣行capitalism,本土白人又有分階層,黑人猶太人亞洲人嗰啲一樣係citizens,其實係咪個個好似巴絲打咁講,唔投資物業唔做tax planning呢?
台灣好似唔可以雙國籍
除非你先拎左台灣再拎英國
如你拎左英國再拎台灣就唔得
有部份想問問
當我2021二月拎到bno visa,我二月十五號用BNO visa入境,我三月尾賣香港樓
咁我洗唔洗交CPT? 照計我係當個accounting year係住唔夠180次
就係拎咗台灣先
咁有能力咁有錢又唔去投資移民
周圍都燒錢, 但bno唔加一就90%成功
BNO visa我估要申報你有咩國籍
唔唔有其他國籍佢仲俾唔俾你去
你一月份再睇吓
呢個當然啦, 我估佢都會check下你有冇其他國籍如果有就可能唔畀你去, 所以都係要睇一 月
其實我唔明個問題喺邊
喺香港 大家都成日討論財務安排嫁啦
咁點解去英國唔可以 都係當英國係第二家園先咁諗
而且而家係做緊合法嘅嘢 避稅同逃稅係2回事
啲跨企去開曼群島註冊嚟避稅唔通又要屌人係蝗

太空人更加唔明屌咩
人地個家庭自己都肯咁樣 其實關大家咩事
呢個係人地自由嚟

睇完呢個post奉獻大家唔英國 都要出去
大家睇翻自己點畀共產主義影響啦
自己唔諗點安排 又要唔抵得人諗 仲要標籤人
佢哋成班垃圾呀, 梗係酸撚到仆佳啦, 又唔抵得人有層樓可以賣咗去移民, 又唔抵得人有雙重國籍, 自己又冇錢過去, 想道德綁架我哋, 正一戇撚鳩, 佢哋都痴撚線㗎, 我有仔女梗係想盡辦法送佢走啦, 我哋又唔係冇交稅, 樣樣做足都要畀佢哋diu, 等佢班仆佳留喺香港慢慢受啦
其實我本身都覺呢個post好好
家庭群組嘅咪圍爐講點樣慳
Couple群組咪又一齊講
大家咪睇餸食飯

講到好似得香港人先識走精面咁
Reddit大把鬼傾開公司慳稅 又ISP SIPP咁
咁呢啲又仆街嚟嘅?
好多連登仔以為錢唔係投資番黎
我覆完你 成堆人鬧我去到英國仲玩美股港股
心諗啲人都戇鳩鳩 小朋友無錢買股就以為買股係罪

打工係一份工 投資賺錢係一份工
你自己研究下美股 試下玩模擬倉先
英國時間比較適合玩美股 投資既得益過左1萬英鎊要報稅
佢點知?
我真心覺得戇鳩
連登仔連股票都唔比人玩
無錢買樓既連登仔 去到英國咪又係要租屋住
咁連登仔係咪要去鬧你個landlord呀?
咁你去到英國唔好租屋呀
你有錢咪一去到fullpay間屋黎住囉
老老77,六年都冇收入,又唔餓死!身家都好豐厚!未到投資移民lv,但都夠食六年!
其實基本上樓主自住果層已經可以fullpay
搵番工輕鬆做下 已經無咩生活壓力

再講第二層
投資磚頭既野都係要當地睇左先再買
你唔好租屋囉去到
記得去鬧你個landlord做咩事要買樓放租 係咪賺黑心錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞