[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
但state sku好參差
我覺得人到中年,無仔女真係無迫切性要移民,去到英國又未必搵到嘢做,你香港有收入同去到量地,六年時間一來一回差好遠,分分鐘連退休 plan 都打亂埋,都係諗清楚好。
呢邊對於有special needs嘅學生有好多照顧,要搵啱學校
其實得, 到90歲先做BC,或永遠唔做,所以只想ILR 應該係只要每年唔多過180就得, BC先係5年450
依家好多國家嘅移民政策都係跟個主申請人。個主申請人唔喺到,佢係有權冚家幫你取消
搵唔到相關資料
想指教下
我知拎BC係5年450日
但拎ILR搵唔到相關資料

因為有人可以會想 bno visa > ILR > 再住多5年meet 450days rule先拎BC
等ILR果5年想比較多時間離開英國

利申 唔係我 純粹學術討論
太空人本身係一件錯的事
唔好再諗
你一grad咗已經唔可以做highly dependant on your parents 啦
佢邊行
本身英國移民政策就唔可以太空人
有負擔?
讀完u 冇供養就難啦
同埋佢申請你係要跟住佢一齊申請的 唔可以分開
點解你唔諗留係香港要面對打壓同黑警?
如果去到讀多年master呢
去到讀一年master又點計
我睇到58先見到終於有人同我諗法一樣
首先我地係走難,唔係移民
真正移民係講緊用Enrepreneur身份或者skilled working visa一早去咗
有冇BNO佢地都走到而且係真正能力者

要用BNO走嘅人係走難,係上逃生船
我地冇中東非洲嗰班要住難民營咁慘
但又冇正式移民嗰班過得咁好
有乜資產一定係帶哂走

你要走得就一定係唔見好香港未來,
點解要留樓係呢度
你又點會諗下加速師幾時會收割香港樓市
何況人在外地,要管理海外租務都幾難
bc 既 spouse都係接近5+1
但拎到ILR之後好似可以快少少apply BC
小朋友唔肯定 好似係3年
Sorry clarify翻 你個個正確
因為啲人個個都係直入bc
未見過要ILR唔要bc住既case
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞