[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
即係我嫁個有BC嘅英國人都唔可以拎入英國籍,要住6年?
到時係英國見一個督一個
就咁
即係5+1囉
佢會第一次簽2.5年比你 之後review一次再批2.5
咁就有資格拎ILR 然後再一年就可以入bc
你嫁比個bc 要拎spouse visa 然後5+1 先有bc
唔好ff一嫁就有bc啦
我第一次聽Spouse visa係3年

乜唔係2.5 + 2.5 再申請ILR?
係咪因為BC的話,係外面既資產入英國就一定要俾稅,反而ILR就有可能避免?? [Domiciled的問題]
咁嫁左 未夠6年 係果邊生左BB,個B點計?跟老公有BC 定跟阿媽要夠6年?
睇呢個post典型既香港人性格出曬黎
U are right
2.5 2.5 ILR BC
Lm
個b會有bc 因為父母其中一方已經係bc
英國政策係要你全家住係英國,對自己國民都係咁,唔係英國出世既英國人下一代都無BC,都要全家搬番英國,小朋友5+1先有番BC。

想太空人班港人諗都唔好諗,你到時玩嘢離開英國449日無合理解釋隨時唔俾BC你
入唔到
你要交哂咁多年file tax 紀錄証明自給自足
個官唔會膠到一批你入藉,你就可以即刻拎benefit 等政府養
見到呢班人真係搞笑
生既時候有BC就係
thx~明白曬
過多兩年同大陸醫護鬥收利是
未必喎 如果有一大舊錢入去退休既
6年黎都冇犯法又冇離開英國太耐
其實係會入到架喎 不過首先你要有一大舊錢燒足6年
閣下既accounting知識有D尷尬
你有資產證明有舊大錢, 冇收入都唔會用到政府補助咪得lor
一家四口得70萬,兩個小朋友5歲
過到去會搵工,
但唔知頂到幾耐,
只要小朋友去到英國讀書都抵番晒
係呀 不過你都唔會拎到政府補助頭6年
香港如果唔係用房地產壓榨大法,年輕人出去自力維生有咩問題?

係香港人先會窮到結唔起婚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞