[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
理論上係
但上面有巴打講bno route係要whole family
當你拎到bc之後 佢會唔會借機唔俾spouse visa就唔知

我就反對太空人既 呢方面無研究過
等其他巴打答你
tier5 WH only 10years long residence route
即係唔計
d post見得最多就係果d點樣帶一家大細仔女有無得讀公立學校/買樓收租/一個唔過,其他過英國先,講到口臭,單身就問搵工難唔難,睇下有無好心人整個summary算數啦
你後生,去英國住幾年考個專業牌,perfect
我都諗緊考個insurance broker牌
Ohhhhh thanks
講穿咗就係為自己利益,放唔底香港擁有既野,而唔係真正擁護民主自由制度,好快英國人應該會後悔開依個逃生門開得太鬆手
申請30個月先
起碼有bNo果個要去英國啦
如果已經係UK resident,香港賣樓有賺就要俾Capital Gain Tax,除非你proof到賣樓係蝕的話就唔洗。
Capital Gains Tax is a tax on the profit when you sell (or ‘dispose of’) something (an ‘asset’) that’s increased in value.
It’s the gain you make that’s taxed, not the amount of money you receive.

https://www.gov.uk/capital-gains-tax
lm
諗緊讀工程系,例如汽車工程
其實好多人都係諗住”捱”六年拎咗個政治保險再返香港搵食
我覺得問呢啲都無可厚非,除非你好有錢不愁生活費。問題係佢哋應該自己做下功課先問,唔係下下要人餵埋俾佢哋食。
我啲朋友都係一黎就問咩區好,咩區安全,咩區置業好,全部都係伸手黨。最好有曬summary, 比佢地坐享其成,一到步就順風順水。

跟住又投訴稅貴,交通貴,冇福利乜乜77。又話搵工難,好難sustain, 好難呢樣嗰樣。但又好撚想要英籍。

一句到尾,最好咩都唔駛放棄
所以我決定唔會太遲走, 遲早比呢班人玩爛個遊戲
太遠有咩事好難打理
5+1唔係平權,英國都會想win win雙贏,依個方案真係好鬆手,你肯留底6年就有BC
香港樓價見頂喇,同人工脫哂節,除非人工會爆升
依家d後生仔用50%-60%月薪黎供樓/租樓,見到都心up。
等睇連兵入黎吊BNO撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞