[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
用bno去
唔好炒樓
其實樓好難炒 係因為供求問題 樓價上升 唔好講到香港人有程式抄
全球銀行有CRS, AML要求, 會互通資料

外國證券行開戶都會問你係邊度嘅稅務居民, 一樣跟AML同向稅局報料

最後係你UK間銀行, 見你不時有外匯流入, 都會問你資金來源

經過08金融海嘯, 全球捉逃稅同洗黑錢, 你一出古惑, 只要畀HMRC捉到就可以返香港, 不過唔該交足罰款先好走人
完全同意
所以唔係好明香港醫護做咩成日呻慘
有工返就一定要畀, 同你係英國出街食飯買嘢一樣要畀VAT一樣
佢地又想要英籍但又唔捨得香港比佢地既好處
根本班撚樣就唔係走難
只係想移民拎英籍
跟機
再咁搞香港人身份係外國又變埋蝗
所以宜家要cap哂佢地果d縮骨野
其實使乜撚嘢同班小學雞講咁多嘢呀, 總之六年之後我哋就入英籍, 佢哋就喺香港慢慢受,
有本事囉, 就將呢個post啲人cap起曬, send去英國內政部, 睇下佢你唔理你

冇人理你嘅,你班戇鳩就同我收嗲啦
想正正經經睇下Tax planning 都咁難..
屌你,你咪搵tax accountant問下囉,英國稅制係咪同香港稅制一樣?

香港有樓收租唔報=犯法
香港收入運去英國唔報=蝗蟲式犯法

你完全abuse 呢個BNO機會同英國既honor system
人自私,大把人已經咁做。
大陸新移民黎香港都唔報自己係大陸有幾多層樓
所以好正常
香港人=大陸蝗
依件事唔知會搞死幾多夫婦/ 情侶呢
搵多啲但係同工作量成正比呢
正解

英國HMRC對foreign assets 依家check得好嚴。如果係BNO visa應該要再嚴d
technical HMRC會唔知,但係你訓得安樂咩?一家大細在英國燒錢
大陸臭蟲論

唔好搞臭香港人個名喇屌你
呢個係比BC聚左個non-BC之後先生小朋友就係咁玩,如果你係BNO果5年間生左,雙非既情況下小朋友係唔會有BC,

之後你夠5年,響你老公老婆apply spouse VISA果陣,immigration 會問你呢5年點樣樣去keep關係,點解分開咁耐,你到時如果 cancel 左5+1就PK
Goddbye HK都有講
假設你到老豆搵夠果陣仲有5+1就得
就係去到唔知搵到咩工做 唔知夠唔夠cover生活費唔同城市物價又唔同 唔識計條數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞