[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
推依個
去得英國就唔好諗賺幾多錢啦
如果係香港請你,調你去英國就有機要交啦,但如果合約果d都係英國簽就唔洗
係,d 錢又眨值,可能洗廿年都怕洗晒
Chinatown囉
你搵到邊度多香港人聚居話聲我知,我會有咁遠避咁遠
冇錢人點過去
勸你如果想拎ILR就唔好搞咁多野
到時因為稅務唔批ILR就一世玩完
bno visa係無得5年後再續 佢唔批ILR就可以執野返香港

再加上以我所知就係一年住多過180日就當residence
residence一定要報英國稅
同時如果你一年住唔到180日係唔會拎到ILR
所以你講既野以我所知係發生唔到
即係work from home?你住英國應該可以自己報稅,如果你係香港公司請可能香港要報,但可以話英國交咗然後俾英國稅單香港睇就得,你一年少過90日喺香港一蚊都唔洗交
儲錢啦 仲有半年 又initial visa fee 又ihs
colindale都好多
留個名學野,得樓主所講既十分一資產都預左過去捱騾仔但應該有返d 尊嚴既

當然可以有多d 錢旁身更好
其實入場最貴係呢part,但你俾2000萬投資移民好似都要俾ihs?
補充一下
係每年唔可以多過180日唔係英國
5年內唔可以多過450唔係英國
申請bc個年 唔多以多過90日唔係英國
賺左夠錢過去買
仲夠哂生活費
有錢買多間放租租值都好過香港
點解要assume人地喺英國搵唔到工?
買樓
投資20m過去都一樣要比ihs
長期visa 就要比好似係

入場個下應該最少5萬先穩陣
但第5年同第6年既ILR+bc 都3萬幾
只能夠講 欣賞你
樓主唔係assume㗎,你追post吖,個個都覺得自己搵唔到㗎
ILR應該係每年180日姐
如果有需要有時間係香港
都可以考慮只拎ILR唔拎BC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞