[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
英國好既公立學校好似都幾難入,等睇班所謂中產去到話中伏比唔起幾十萬一年比仔女讀書
你肯定你囡囡long d到
講緊泰國啊 清

寸人之前望清楚d
我明白巴打點解咁諗
但老實講外國貧富懸殊低咁多就係佢會扭盡六壬避免誇代貧窮 同有錢既問題
遺產有遺產稅
搵得多錢d稅又高d
被動收入又有資產增值稅避免你滾雪球
而且大部稅都係會遞增
所以你儲十萬好易 但一千萬係好撚難
所以外國係好難玩物質食父幹(除非你真係好撚有錢)
就算你儲到一堆過比你個仔果下都會斬一截

如果你想個仔冇咁辛苦唯有係送佢去boarding school equip好d架咋
而且英國果邊無論樓價壓力同學習壓力都冇咁大所以唔洗擔心
係經濟姐
係香港信政府係on9
係外國信政府係legit架
係香港人鍾意比較咋
但boarding school 師資係好d
講咁多野做咩姐,買美股啦,去英國要預搵唔到工
投資野你千幾個黎到做皇帝都得
但我想講唔會有人想住Manchester 市中心
所以千一路都覺得五年加一年係唔夠長 起碼十年先可以有BC

最多六年可以開始有部份福利 但都無passport 要十年先有

望下依個post 就睇到香港人果種劣質支那基因出曬來 遲下肯定有BNO跨境學童出現 老豆老母有BNO 掉個仔來英國寄宿 但老豆老母仲係香港做野
外國唔輕講父幹
18歲或者大學畢業就唔會同屋企人住
自己租屋
你想同老豆住老豆都唔比
師兄都係留返係香港好d啦
咁你咪自己同home office講囉
btw你呢啲垃圾冇睇t&c
你長居外地根本唔會俾你5+1
收皮啦垃圾
拿講明先逃稅一定唔岩
但時事台班小朋友連討論下投資/住邊/子女教育都要批鬥,其實真係幼稚
個個去到英國都真係洗碗掃地過最底層生活咩
凡事都咁浪漫化
小朋友真係小朋友
唔好意思, 我會返嚟香港住半年至一年過冷河, 再申請bno五加一, 大把錢,反正你下個月又要交租畀我, 再唔係嘅我申請加拿大有得, 你吹咩

香港物業又唔使賣繼續收租
唔洗解釋
你地當中有講過太空人/走稅/走法律漏洞果啲我已經cap曬圖
LONDON應該得
搭單問下有無人知道5+1入籍每年可以離開英國幾多日
90日定180日?
泰國教育…香港人一般會供仔女讀國際學校,每月1萬多d, 所以唔會太差。

安全就…你住曼谷一定無咩事既,都好多香港人住芭提雅,其他地方我就唔敢講喇…
幫人問:英國係咪有個政策係住滿10年,其間無犯法同無離境超過540日,就可以申請永居?

咁太空人嘅仔女一路讀書一路住夠10年再申請永居可行嗎?
我配偶本身係bc
我就係bno
如我自己過英國先
bc配偶 過半年至一年先黎英國
咁算唔算太空人?
一家四口無四百萬唔好諗住過去啦
又要仔女讀濕鳩state school。
又想阿媽帶個仔女去,老公係香港揾錢。
無咁大個頭唔好戴咁大頂帽,自己都計唔掂數要入低端學校,搞到子女同單親無分別,到頭來累左d仔女咋

都唔知邊個幼稚
好似係個個都覺得自己去到要洗碗掃地咋喎,個個都睇低自己同時又覺得自己好勁喺香港搵好多錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞