[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
小弟不材 有無 source?
Sorry 覆錯 我係想問有無 source 係話唔俾兩公婆都有 bno 而又未有細佬分開申請過去 唔好意思
你咁撚多錢 無買開美股 港股?🙄🙄🙄
洗撚人教
投資又有錢梗係買cbd樓放租
等 graduate 咗再借爆藍色財仔 拎住舊錢 唔再返香港
過到去玩兩玩就識
同埋果邊5歲先番學
可以多啲帶去公園 教會玩下
又係放租
淨係父親或者母親申請Visa, 小朋友拎唔到dependent Visa, 除非父母一齊申請
重覆問題:
夫婦其中一人獨自申請
唔理另一方
小朋友是入藉後先會出現既事
我覺得唔可以單純睇人工
高人工唔代表生活質素高
啲人諗野既concept 係當自己去旅行咁
用香港currency 去諗當地物價
我未睇唔到有條例話唔可以,
如果兩公婆都有BNO,可以各自申請
打錯字

我未睇到有條例話唔可以,
如果兩公婆都有BNO,應可以各自申請
1200萬好多錢咩?
點解一定要買美股 港股
你問下d c9 大把揸幾層樓 成世人都未玩過股票
多謝回答
當佢出左詳細資料之後
會再問律師同內政部確認
此post原意是討論吓BNO去英國嘅財務安排, 去唔去, 幾時去, 生唔生仔, 幾時生仔, 離唔離婚??? Sorry阿叔真係唔識答

1. 多謝高手指正public school = 公學, 即係貴族學校, 原本想講BNO visa係子女可以access to public education 入公立學校讀書(a free place in

2. 好多巴打指出太空人大法應該不可行, 唔係whole family 唔會批BNO visa

3. 逃稅係犯法, 一定穿煲, 港共一定會篤灰, 捉到就違反visa condition可以返歸, tax planning 同 tax evasion係兩回事, 合適嘅財務安排係可以合法慳稅, 唔該搵個UK tax accountant問清楚, 你講緊幾百萬港元嘅資產配置同收入安排, 呢D錢唔慳得

至於有兒登仔話用太空人大法去英國係呃福利, 5+1係冇褔利 冇福利 冇福利, 冇咁點呃? 英國佬管過香港150年, 精過你班連登仔

不論你去用乜嘢財務方案去英國, 你攞BNO visa就要畀IHS, 海外收入都要交英國稅, 就算你英國冇收入都要買樓租樓, 生活開支要畀VAT, 投資消費貢獻英國GDP兼促進就業, 你海外賺錢, 不論係人工定係炒股賣樓, 股息利息, 匯去英國係外資流入, 你唔係英國返工搶人哋D工作機會又不停送錢畀英國, 英國不知幾咁歡迎

對支共同港共嚟講, 等於香港資本同外匯流出, 所以先咁反對BNO visa, 支共要嘅係留島留錢不留人

https://www.gov.uk/government/publications/hong-kong-bno-visa-policy-statement/hong-kong-british-national-overseas-visa-policy-statement-plain-text-version
During the 5 years of temporary residence as a visa holder, the BN(O) citizens will have access to the National Health Service, having paid the Immigration Health Surcharge as a condition of obtaining the visa. School aged children of BN(O) visa holders will have access to public education. Visa holders will not otherwise have access to public funds such as unemployment and housing benefit and will be responsible for their own accommodation and maintenance. They will pay taxes and national insurance in the UK on earnings here.

關於子女入學, 自己睇:
https://www.gov.uk/types-of-school
https://www.gov.uk/guidance/schools-admissions-applications-from-overseas-children
醫生人工好x低, 實數應該係平時既40%, 仲未計tax....
我無諗過呢個原來呢個係代表免費公立教會
自膠,教育先啱
雖然有能力俾學費,但起碼多個選擇,如果入到正常嘅state sku, 啲錢可以用响其他方面
多謝開頭關於稅制既資訊,我入黎都係想了解下英國稅制、買樓印花稅同雜費點計之類

英國買樓都有租金回報,倫敦會低啲。而我識既英國人都唔係點買樓收租,只會買自住個層,可能無呢種文化。有啲都會幫小朋友置業
他俾18+跟父母過英國已經放寬左政策,父母唔肯去可能要諗澳洲
其實依家英國政府邊句有講坐夠5+1就guarantee有BC?乜唔係都要係第6年(5+1)申請?同埋佢申請既requirement係點?係咪任BNO holders去申請就一定成功?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞