[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
最幣佢而家連野都唔太識講呢
拎到都5,6年。仲要未有小朋友
嫁雞隨雞,嫁狗隨狗啦。
講真,咁想有外國國藉咪去加拿大生囉。
一定要過去用bno轉先得既咩,仲要咁多未知數
要去就成家人去, 唔好打算做太空人
你對得住自己D細路咩? 成長過程成個單親家庭咁
仲有呢個時間, 香港日日亂
分隔2地2邊都互相提心吊擔
你都識話自己已經有多少儲蓄, 走你就走啦~
老老實實, 你係英國住5年都唔搵嘢做, 唔搞吓小生意, 5年後人哋真係未必畀你入藉

除非你帶上過百萬英鎊過去投資, 買樓收租, 唔駛返工都要交大把稅同council tax, 咁點會趕你走
唔明香港搵錢供養英國呢點
睇過話如果人在英國
香港樓收租滙過去要抽稅
香港戶口炒股賺到錢滙過去要抽稅
如果用你呢招咪即係漏洞?
當我兩個過晒去
都可以搵個人頭戶收租炒股滙過泥俾自己唔洗稅?
冇得做太空人, 唔洗再諗
去得住就唔好諗呢d啦
太空人好大機會唔得 對細路都唔好
好撚心你地過去咪撚諗太空人啦仆街
屌你老母同支那人一樣
又要貪英國安穩,又要貪香港搵錢高
又唔撚納稅
垃圾港蝗
你有錢可以一齊去,之後飛返香港半年,佢一年可以離境180日,5年總共450日
佢比同齡差成年幾...而家做緊語言治療...但而家肺炎爆到咁全部停晒...好驚佢追唔上...好灰...
可能巴打想買多層zone1樓比個仔呢
連登感情問題一律建議分手
我情況應該最尷尬,賣埋樓得400萬到,兩公婆無仔女
英文一般 就40歲 去到英國望搵到野做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞