[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
你攞左BC之後生小朋友就係
係啲人响香港送個仔去外國讀書,無人照顧先要讀寄宿學校
依家一家四口去到有人照顧小朋友,就梗係讀普通學校啦
掉轉個角度係香港揾大陸錢 拎哂去英國用
咁叫唔叫促進英國經濟
當然我係咁既意思
主要問題係啲人想做太空人,又想搵方法可以唔洗交咁多稅
你啱,我冇睇到最上。反而我想知太空人喺香港生嘅子女攞唔攞到ILR。大把人唔肯成家一齊移民。
祝你BNO又無 仔又生唔到
成班垃圾去攞着數貪個英藉 仲想走罅
Thank you, sir. That's also my understanding.
咁祝佢地死全家囉
交足英國稅的話,肯定可以促進英國經濟
小朋友跟父母既話係要睇父母合唔合資格
同埋小朋友都要合資格
所以基本上係要成個family夠日數先拎到ILR

咁就冇得入 non bno都只係揸dependant visa only 唔係英籍 應該要等入左籍先有得申請以spouse visa過去
應該係掛呢點 帶翻個頭盔先 唔sure
實會有出名既,但睇下有幾多囉。
再睇埋私立學校同公立學校入大學既比率一目了然。當然,公立學校出身都有人中之龍既。但教學資源跟本無辦法比

消息公布後,有升學中心日內即接獲近300多個查詢,料本周內將接近千宗。惟資深升學顧問指,英國的公立學校質素參差,而較優異的文法學校入學門檻則非常高,當地的競爭十分激烈,港人子女未必能如願入讀,建議家長切勿心急,可考慮先報讀合適子女的私校,待安頓好融入當地後才考慮轉讀公校。

https://topick.hket.com/article/2685762/%E3%80%90%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%8D%87%E5%AD%B8%E3%80%91BNO%E6%8C%81%E6%9C%89%E4%BA%BA%E5%AD%90%E5%A5%B3%E5%8F%AF%E5%85%8D%E8%B2%BB%E8%AE%80%E8%8B%B1%E5%85%AC%E7%AB%8B%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E3%80%80%E5%8D%87%E5%AD%B8%E5%B0%88%E5%AE%B6%EF%BC%9A%E5%85%AC%E6%A0%A1%E8%B3%AA%E7%B4%A0%E5%8F%83%E5%B7%AE%E5%AE%9C%E6%85%8E%E9%81%B8
咁請問應該要點做
係咪生個仔出來講支那話
然後要我戴高帽跪係度承認自己唔夠愛國
係咪生個囡出來俾黑警強姦同非禮
日日玩逗陰溝支那仔
如果冇其他負擔嘅,過去等啲仔入大學,夠錢就繼續留英國,唔夠咪南歐/東南亞
以我理解
就算老公太空人攞左BC,老婆未攞到BC,小朋友都無,呢個係英國dependent制度既理念,移民局會認為你小朋友係香港有人照顧,唔需要黎英國。

但老公攞到BC後先生,小朋友會承繼到BC
一齊過英國有幾難
講埋啲野引人同情
完全睇唔到佢難處係邊
後面既解釋應該啱,因為小朋友未拎到BC,他侶伴申請唔到Visa
用政府派果1m去
只可以講
呢個世界有人視錢如命
錢就是唯一既信仰
咁好正常
特別是香港
有錢真是大哂

呢度係連登
好多小朋友
在大人的世界
日日都要為錢而煩惱
無錢唔好話尊嚴
連生唔生活到落去都成問題

每人價值觀真是不同
諗住一個人過去攞左5+1先生仔真係唔容易做到,做到咁人地都係跟規則玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞