[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
香港做老闆,自己同屋企人食晚餐,都攞單去消數報稅,好正常,所有國家的人都會用技巧避税,好正常事。
連登仔無咩人係業主
佢地唔明買樓同租樓係demand n supply
淨係諗住香港人就唔可以買屋
Come on james
如果去到先uk先生B(非蝗蟲),咁兩公婆有做嘢,有冇當地生B福利?
根本上呢個post就一堆家長喺度討論點樣移民, 都唔知關班小學雞乜撚嘢事, 我哋出去打工攞份糧出去做按揭買樓, 買股票, 賺到錢又唔撚抵得, 你班小學雞有本事囉試下去銀行做按揭買樓開戶口炒美股囉, 又冇撚本事又要喺度葡萄

仲有呀佢哋就真係成班冷氣軍師呀, 你睇下佢哋呀開幾撚多post叫人做呢樣做嗰樣呀
宜個post到後期終於有啲正常既成年人
ching有無諗過公司避稅
佢哋成班小學雞真係戇撚鳩
唔投資物業唔做tax planning唔玩股票果啲係本身都無錢做宜啲野既連登仔

我本身玩開有賺錢 然後因為去英國就指責我唔可以買股?
部份連登仔真係too simple sometimes naive
人哋制定香港人走投無路政策,既然有台灣國籍,就有退路,咁點解又要畀呢!除非放棄咗,走返香港過冷河就會work!
唔洗 我睇過話6個月內唔洗
另外又見有人講係9個月
我係講緊去到外國就製造吓就業,人哋物業呢個行業好大,唔係香港咁淨係得收租呢樣嘢,有無諗過自己做發展?
易地而處,打生打死個班見到前線坐監,受傷,換黎既係你地係到大講特講點去英國炒高樓價,做太空人,最後一個唔覺意搞到英國人落閘,唔單只減少佢地將來去英國既機會,仲串佢地冇錢,佢地點會唔嬲
仲要講咩唔想個仔做勇武
好多野,根本世界係咁運作,你去英國,香港層樓收租,俾我不報稅,佢根本唔知你有層樓係香港。

一定好多人屌,但我相信local英國人來香港投資買樓都一樣。
成班分分鐘連申請費都無 宜家開始儲
學你講成班無玩股票又無樓就係到屌人去到英國繼續買股票,買樓放租
屌佢老母咁撚本事去到唔好租人間屋,唔好買屋
成班都要移民啦,好心come on james 可唔可以成熟啲
唔係話唔抗爭, 我相信呢度好多人都有出過去 遊行包括我, 但係你後期嗰啲, 你真係好容易畀人拉㗎嘛, 大佬我一家大細唔通又出嚟同你 抗爭咩, 梗係盡快搵定條後路畀屋企人啦, 你又唔係有戰鬥機又唔係有坦克, 你對手係共產黨呀, 一定要將佢哋殺到盡先有得機會翻盤, 個個衝上去前先畀差佬拉喎,咁撚樣叫勇武, 笑撚大人個口呀, 而家有得畀你走我哋就交足稅,跟足法律,跟足程序我都唔知佢哋diu乜鳩, 成班小學雞正 戇撚鳩, 仲話要抄低埋我個id send去軍情六處喎, 我懷疑佢英文信都唔知識唔撚識寫, 人哋睬佢都有撚味
製造就業?李家誠就輕鬆製造就業
你要求無生意背景既巴打去開公司搞生意前,你知唔知道當地搞生意情況?你知唔知道香港人最叻搞既trading去到外國根本樣樣都係稅?得果幾百萬叫人係英國搞生意仲要請當地人?你講宜啲叫投資移民,要咁搞我去台灣唔好?你本事既你一樣可以過去搞生意請人做野,唔該唔好要求人地咁樣做。
黃衛兵出動討伐香港家長
碌咗幾頁,見到香港人都係諗住尋租過世,幾十年都冇變過
留名 我都想知
係英國一人工作夠唔夠養一家三口?
預過到去做唔返office 要做服務性行業
有少量儲蓄但長遠唔夠搣
小朋友大啲上pre school又要洗費
唔熟當地行情十五十六緊
投資買樓收租都係想有passive income, 你叫佢製造就業即係叫佢請人搞生意啫,兩碼子既事喎。

你估佢一定係英國做唔返本業咁多時間搞生意咩
大有大做,細有細做,你開間cafe餐廳都係做生意啦⋯⋯

人哋點解無咁大貧富懸殊,係因為資金可以喺中產區流動,而唔係香港咁你要住就一定將錢向上推。喺外國你有權平平哋400-500萬買塊地起2-3間,而收錢幫你起嘅人可能係住你隔嚟嘅一個builder,幫你畫圖嘅可以係街口一間舖仔嘅archi,啲錢變咗唔洗吓吓貢獻俾地產發展商。研究吓啦,呢啲嘢喺外國做係好平常
你用BNO visa移民, 你有海外收入唔報稅, 尤其係香港有樓收租, 你估藍屍同港共唔會去英國篤灰? 話唔埋係連登仔第一個篤你

你玩逃稅=犯法=違反visa condition, 罰完錢再即時踢你走都得, 又或係5+1後唔批你BC, 你究竟搞咁多嘢去英國搞為乜?

做好資產配置收分配同tax planning, 唔等於要逃稅犯法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞