[討論] BNO移居英國嘅財務安排

1001 回覆
222 Like 228 Dislike
果邊白領的確唔易搵
做好research
出糧銀行係邊度先?在香港銀行 or 英國銀行,兩個情況會有點不同。
但最後交既英國income tax應該一樣。
好老實,我覺得接近係grant citizenships, 去一個地方生活,好多野都係公民責任。最後就係睇你有冇能力survive, 冇既,去邊都死。

而家啲人既心態就係最好免稅,免簽證費用,乜都免。但係又要確保自己買到樓收到租,有免費書讀,最好英國幫你搵埋工,著數攞盡,但咩都唔駛付出。

我有啲朋友問起我,我有時都唔想答
廿幾歲 同女朋友諗住即刻結婚走佬 到時加埋應該得7-80萬身家 諗住襯後生去博一博
諗住反正兩個都工程狗 應該唔會餓死掛 去到可能人工未必高 但起碼唔洗係香港成日拍比人拉 同埋供足40年樓都得廁所咁撚細既地方住
Public school 係指D貴族/有錢人學校
State school / grammar school 先係免費教育
英國移民政策係要你舉家住係英國,父母其中一個攞唔到BC,小朋友都唔會攞到,所以唔使諗點做太空人
咪同支那一樣囉win-win係要自己贏兩次
因為DTA (double tax agreement),你在香港交既income tax,可以在英國之後claim back,offset返英國稅,最後只是交英國稅。
但未來,DTA唔知會唔會取消香港了,會的話好大鑊!
供樓 20 % 月薪左右姐

近年買到收入唔會太低
供20%咁有錢而家閒閒地都月供兩皮
早幾年買落都係供萬七左右
痴線你睇下 po 頭先啦

人地幾百成千萬
交雙邊稅
香港交完
英國再交
巴打,佢話交兩邊稅喎,應該唔係古惑野。只要Self Assessment tax return誠實申報應該OK架。
不過記得要keep所有出糧details呀,俾人問都有proof。
30歲已婚,我同老婆都有bno
我係香港做freelance 打算自己5+1,老婆係香港搵錢support
請問如果我完左5+1有bc,可唔可以申請老婆黎英國直接拎到bc?
如果唔得,我過左黎先到時settle 再接過黎就輕鬆d
身邊都有人為小朋友想過去,但想keep住住緊層樓收租支援下,我覺得無所謂,唔係個個都話一下就可以放低香港所有野,心態唔係搵人著數,跟人地規矩交足稅就ok
我比較想知個dependent visa 可唔可以後補...

如果我申請左visa 先,之後同左女朋友結婚後都唔知俾唔俾佢後補申請返個dependent visa 過來
唔得,她都要5+1
我準備去注冊咗先
Dependent Visa係本身有既政策,如果結左婚,可以幫好申請過嚟,都要5+1
太空人計劃呢個visa 係行唔通
先唔計分格兩地d 感情問題
個visa 係stay 5年再轉status 等一年apply 入藉
要頭5年留係英國/ 分兩個30個月
嘩屌你,一個po引撚哂班自撚私香港人出黎
而家覺得5+1唔夠長,應該整到坐底十年先可以拎BC屌你老母

認真,你過得外國十年自然會落地生根,慣左外國果套唔會番香港,好心就跟番人地當地居民個玩法啦,係要走精面睇點避稅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞