澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
由巴識唔識人讀agricultural Science 我見職業評估好似要5年經驗咁應該唔太適合移民?
請問188b 難申請成功嗎
由我巴你好,我三月係UTS Bachelor畢業,隨即開始讀UTS嘅Master,係諗住Master完再申請485。但我啱啱發現一個問題,就係我Master Duration得1年半,咁係咪就申請唔到485? 咁我係咪應該而家即刻用Bachelor申請485?(畢業未過半年)

唔該晒由我巴
假如僱主俾左擔保,下一步係唔係申請working visa?

如果份工係skilled occupation list度,係唔係做兩年或者三年就可以申請pr?

申請pr之前,係唔係一定要做assessment?

求解答
巴打想請問tafe嘅汽修課程(certificate III+certificate IV+diploma)3個課程合共2年係咪符合graduate visa嘅requirement?幫朋友問
另外,我未來想喺adelaide讀幼教master,係咪申請graduate visa+儲一年工作經驗,就搏189 PR?定係申請491簽證,喺adelaide住夠3年再申請PR會易啲?
應該冇
可以。

Master可以申請485既PSW Stream,然後轉491/190,189就唔好考慮了。
1 Yes. 但係雇主個邊都要申請,唔係點頭就直接申請簽證。要雇主個幾步都批你既簽證申請先會批。

2 如果份工係MLTSSL度,做三年就可以申請PR。

3 如果你係申請482臨時working visa先的話,轉PR時無需要再做一次skills assessment,但係申請482時就可能要做。
如果你讀既Bachelor同Master係relevant的話,可以係你Master畢業之後申請485都可以。Otherwise就儘快依家申請吧。
對一般人黎講,難。

當然都係睇人,你係炒股/樓之類既投資高手就唔難。
想問如果經global talent independent 其實難唔難?如好彩過到第一關係咪再申請subclass124 就得?
我估你指既 “伴侶簽證” 即係你既有身份既partner擔保你申請permanent residency?

係的話,yes 可以。
係relevant嘅! 咁到時申請upload哂bachelor同master嘅畢業證明就ok?定要有其他證明?

唔該晒你由我巴頭先擔心死我
你係你個field (即係GTI prescirbe 個幾個) 夠top先得。
有completion letter就ok。
打份工唔知點叫top
佢之前有講話會特別照顧香港申請人唔知會唔會易啲
聽聞除咗收入嗰 d 基本野

仲要你有證明到你喺行內有 Global recognition

例如 google 會 search 到你 國際 award 之類

仲要有個有份量嘅人士幫你寫 ref. Letter
咁唔使諗了
讀書可唔可以帶埋女朋友去?
本來打算近期結婚,係咪簽左紙先過去好啲?

如果讀緊書生仔,個仔國藉點計?
唔洗relevant 我bachelor讀media master 1.5年讀會計都申到485
香港國籍 有澳洲身份個個都咁搞仲得了既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞