澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
我係main applicant
我張489 visa 有個condition 8539- must stay in specified area.

但我太太張visa就無呢個condition , 咁係咪係佢自己鍾意住邊都得? even 同我唔同州份Brisbane Sydney 呢啲太城市?

謝謝
由我爸,有d 複雜少少既問題想請教

我本身個case 夠分(但唔係特別高)搞190/491,但我知要等既時間都長。而我過到去亦未必做得返本行。

所以我諗緊拎學生證過去先,
打算讀TAFE Motor Mechanic
但問題就嚟,我本身係Mech degree 仲有Master,
我research過咁樣降學歷去讀
咁既case GTE 可能都幾麻煩。
雖然我都諗過D 理由,而mechanic 同
mech eng 其實都叫somehow related.

我比較concern 既問題係,
我仲應唔應該submit EOI呢咁,
因為感覺上同GTE 係完全矛盾。
移民局會check?你有冇d 類似既case?

仲想問多個問題就係
想讀既course 分左3 part 1yr +0.5yr +0.5yr
先夠2yr 去攞到個diploma
而間TAFE 又冇packaged 既option 揀,
姐係我一定要逐個course讀完再去搞續簽student visa?
如果每次都要GTE,其中一次拒簽左都幾大鑊...

內容有d 長 唔該哂你
由我巴,求指教移民既可能性

小弟係accounting 畢業(不過係ou),HKICPA會員,有大概5,6年工作經驗
我女朋友情況同我大底相同
想問下依家會計既技術移民係咪要極高分?
都有考慮過去再進修
求指教邊樣比較有可行性
會計要海外搞澳洲技術移民難度十分大 (無州擔保之餘,獨立技術移民要100分)。

建議你地考慮過黎偏遠地區讀個新既major,例如IT/Social Work/Teaching/QS等。
Mechanical engineering 讀 motor mechanic 都算勉强講得過去。

申請學生簽證同EOI無關係。

而間TAFE 又冇packaged 既option 揀
唔應該,你睇清楚D。正常應該係有得package。
Technically 可以。

一個人滿足偏遠地區居住同工作要求就可以帶埋配偶小朋友一齊申請轉PR。
是的,申請唔到。
Master QS課程只有三家認可,Deakin/Bond/UniMelb。

Uni Melb 最貴,名氣最響,但係係Melbourne所以加唔到偏遠地區分,畢業又無州擔保。所以移民唔建議。

Deakin 係 Geelong campus,可以加偏遠地區5分。但係Geelong本身比較細,工作機會唔多。畢業後如果可以係Geelong或者附近偏遠地區搵到工可以搞491簽證。

Bond Uni 係Gold Coast,可以加偏遠地區5分。畢業後靠搵到工可以搞190或者491簽證。
由我巴。有偏遠地區大學比咗conditional offer on master of information systems。呢個之後申請485 PSW,可行?感謝
巴打想問下而家澳洲個5+1係咪冇得同student visa疊埋嚟計?即係我4年讀書visa係咪唔可以同時計個5年?個5年係咪一定要讀完出嚟搵工先開始計
同埋澳洲而家未完疫情已經10%失業率 香港人去到會唔會好難搵工?

而家個5+1 佢話淨係審查 咁會唔會變相好多香港人移澳洲唔移英國 因為大家都係 5+1唔洗計分既情況下香港人鐘意澳洲多啲 同冇英國咁重稅

唔該晒
未落實。
Biometric 應該係一定要。

等重開然後即刻make appointment吧。
1 唔可以;
2 5年簽證係以畢業生簽證或者雇主擔保簽證爲主,所以肯定係畢業後先可以申請5年簽證。
3 咁係依家疫情影響先會導致失業率過高,之後會慢慢好轉。
我諗對於 d 好窮同略為有少少錢嘅香港人嚟講澳洲門檻仍然比英國高

因為澳洲嘅移民 pathway 基本上無大變
5 + 1 你本身都要去讀個書先有
但係英國係直接拎住本 BNO 可以去搵工

真中產以上有選擇權嘅人就可能會按喜好揀澳洲定英國
不過呢 D 人本身都好可能有本事唔洗靠 D 咩優惠隨心揀自己想去嘅地方
係2年課程就ok。
多謝你既意見
其實係咪相關既科目,Finance既野都係差不多情況?
Marketing點睇
啱啱bba畢業
想去求其讀個master
想問下
1.如果報master有冇話好難入
2.本身冇工作經驗直接讀master 係咪好難搵工
3.果邊marketing工受唔受外國人玩
4.做飲食生意仔會唔會好難生存
同埋5年簽證之後 唔知留低機會大唔大
好似都未公布曬詳情
唔可以疊咁加加埋埋咪10年先攞到個澳洲藉個5年入面係咪自給自足就可以 有冇話要有擔保要住夠幾耐 或者要你住偏遠地區 同埋幾時先出細節
ching我想問清楚

我今個月澳洲bachelor畢業,想下年三月讀澳洲繼續讀master

如果我呢家申請485,用485讀master,畢業後係咪留多3年就符合個pathway to PR資格?

上網揾唔到類似情況 因為得香港人485有5年簽 其他人唔會攞黎讀degree..
樓主, 最近申請左香港無犯罪紀錄
澳洲果邊收到話唔得, 因為我改過名, 張無犯罪紀錄上面無顯示我以前個名

但我上香港police 果度個網睇番, 佢地話個無犯罪紀錄只會有一個名顯示係上面, 就係我而家身份證個名

我應該點做? 打電話返香港果邊應該無人係office 無人聽

救救我pls
你改左名apply visa 果陣有冇比埋改名契文件?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞