澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
我估都唔會有澳洲藉,但係應該唔洗送佢返香港掛?
用家人身份留低再等我個PR?
可以跟住你地一齊係澳洲生活 你地移到佢都移到
所以好難理解PSW 個485

如果係搏Advanced diploma 而唔係master 係咪就唔得
多謝巴打解答
明白
如果成功申請491,係咪喺偏遠地區住+工作滿3年+年薪達佢要求 就可以直接有PR?因為見到491係臨時簽證 得5年,諗住graduate visa都已經有5年,所以本身無考慮申請
師兄 麻煩你一下
做Archi
黎緊想讀master
諗緊去Perth 到做
計過自己其實個分唔算高
如果勉強到65分
去Perth 讀或者Adelaida
有冇得拎埋洲擔保15
大唔大機會移民到
感謝由巴

想問多小小

3 如果你係申請482臨時working visa先的話,轉PR時無需要再做一次skills assessment,但係申請482時就可能要做。

咁 做唔做skill assessment嘅準則係咩?

睇工作經驗?如果做野做得耐就唔洗做個assessment?
或者係睇行業?有點行業一定要做?有點行業就唔洗?

同埋個assessment係點評分?
每個category既occupations都唔一樣,你個occupation係咩?
值得一試。
前提係要知道香港人5年簽證轉PR既條件係咩,依家仲未出台。

話唔定比491轉191要麻煩/長時間。
如果係都degree以下既qualification (i.e. advanced diploma/diploma/certificate IV/certificate III) ,需要讀既課程必須要係MLTSSL,申請既stream都唔一樣,instead of PSW (Post-Study Work Stream),要行另一個stream叫 Graduate Work Stream。
係移民局幫你default算你relevant je。
1 可以但係要同居1年或結婚先可以一齊申請學生簽證。
2 學生簽證持有人係澳洲生既BB都係學生簽證。
因為我有Bno 仲諗緊uk定aus
始終個人意向係澳洲多
但Adelaida and Perth 有冇洲擔保
我朋友A讀咗個唔喺mltssl嘅bachelor,依家讀緊個1.5年嘅master of professional acct ,咁唔係可以照apply PSW ?

朋友B一樣係讀咗個唔喺mltssl嘅bachelor,依家喺tas讀緊個一年嘅naati課程,係咪只可以行GW? 但GW唔係要兩個qualification要closely related 咩
有同居超過一年喇,不過點證明
巴打,出年將會去偏遠地方讀返個master搏移民,請問揀SA/ACT難度大唔大? It jj
由我巴可以考慮 pin 個 msg 講移民讀乜野 master 去邊度讀

問咗十萬九千次呢類問題
佢想讀返而家讀緊嘅科,應該係 credit transfer?
Transfer的話,只能夠apply之後先知道佢地可以比幾多科credit。
可以,我夜晚研究下。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞