澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
咁根據你了解,冇牌嘅話喺澳洲搵工機會或者人工,同有牌嘅差幾遠?thx 巴打
我想問下如果係澳洲讀3年Bachelor's of Nursing, 會選擇偏遠地區, 讀完留低做野要幾耐先拎到PR? 未夠30歲, 澳洲好似係計分制...我第一樣要做既野係咪要考好個ilets先? 想直頭轉行加留低
巴打,想問下485 Hong Kong Passport holder 既玩法係點?
本身香港做左野10年,MLTSSL on-list occupation.
咁係咪要拎study visa 報個master 讀,仲要讀一個職業相關既master, 讀完畢業就apply 485?
可以
我見到overseas application 成aud 1800😵😵我無睇錯嗎 成萬銀港紙 仲要寄漏寄錯野又再加錢😵
冇睇錯
好過onshore 要比$2000
幾年前係南澳讀左個degree
如果返黎讀tafe整車攞485唔知有冇機會移到民?
如果唔得既想問有咩辦法可以返黎
移民角度
Wollongong 定SA 讀條路會好行啲
睇咩職業
冇申請過485冇影響
Tafe>485>pr/491/494/482
Accounting
Accounting
https://www.pm.gov.au/media/hong-kong

其實係咪喺嗰邊讀書就基本上可以移民?
未公佈細節。
SA。
上面有人答左。
呢D無得慳,只能硬食。
你2011年11月前無黎澳洲讀過書的話,依家過黎讀master唔一定要讀相關,只係必須2年master就可以申請畢業生485簽證。
你預畢業之後最少做3-6個月就應該可以申請州擔保,有左州擔保就可以申請PR - 假設到時policy一樣的話。
第一步就係讀Master, 咁即係畢業生申請485 就要搵assessment body 評估工作經驗?
咁玩法,唔係5+1喎,係2+5+1?
485無需要skills assessment。

邊個話一定係5+1?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞