澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
難度大唔大就相對既。

去SA/ACT讀個IT master係一條可行既pathway。
居住地址證明,關係證明,相等等。
A 會計係PSW上算係百搭,一般移民局都唔追究,所以OK。

B 是的,朋友B會有D危險,因爲GW Stream係relevance上面睇得比較緊。

本來可以用degree去申請PSW但係因爲過左degree畢業後6個月要求所以只能靠NAATI Diploma去申請GW。但係Diploma同degree係arguably irrelevant的話就唔滿足ASR要求。
兩邊都有州擔保 for local graduates.
1 是的,485 primary applicant只能每人攞一次。

2 你唔應該問 “應唔應該”,應該係問自己 “符唔符合資格” 可以即刻申請PR。
你好由我巴

如果我先生計劃出年7月開學去悉尼讀master
咁佢係可以帶埋我去嗎?
咁下一步係先申請讀書visa?同年紀有無影響?(佢今年35)
如果佢讀書帶我過去,我使唔使考英文?當地我可以打工嗎?

如果可以分享下悉尼生活費概念就更加好
唔該晒你
萬一TAFE course duration/week/month 唔達到 485 要求,可唔可以到時再補讀course去符合簽證要求?
因爲我見到tafe course既描述同cricos week有出入,但cricos week就符合 485 要求。
黎緊老婆會用494去偏遠地區做幼教
小弟本身係Accountant 但睇兩睇好似去到澳洲無咩機會做得番
想問下係咪得番進修之路去搵工比較好
如果進修IT 做PROGRAMMER 建唔建議
如果TAFE Diploma嘅course得年半
而又冇相關嘅certIII & certIV讀嗰半年湊夠2年

可摸以先讀其他不相關或者英文嘅半年course再+diploma湊2年?
定係只能去睇其他地方嘅course?
你好巴打 想問下494 要求三年全職工作經驗
海外經驗計唔計?
巴打你好

想問下如果我前兩年係澳洲grad Bachelor,之後冇申請過485就返香港。依家學校offer我1年既bachelor degree (本身bachelor有d學分credit到過去,所以短左)。1年後我拎個新鮮bachelor 做485 PSW,claim 埋我第一個2年 既degree係relevant,咁樣得唔得?
姐係我想讀多個bachelor 去續我兩年前讀過張bachelor,用relevant 既point 去申請485 PSW。

唔該晒你
如果去偏遠地區讀書/做野 但其間政府又將個度剔除出偏遠category到夠資格申請regional visa/計分時個加分係咪即收皮

另外如果我讀完碩士直接過到assessment 咁係咪可以搵份個個area相關既工 唔洗exactly係list上面寫個一個工種

麻煩哂
其間可以搵嘢做嗎?
1 加少5分;
2 career-wise, yes;for 移民 no 因爲你可能都需要之後claim 1年相關工作經驗黎加分。
可以。
可以。
Technically 唔可以。

但係你讀既係咩科?唔應該有D咁既package存在
揾工情況唔清楚。

Sidenote,都幾取決你去邊個地區。
More specific please? 有無link睇過?
1 可以;
2 申請學校先,有學校收比左CoE先可以申請學生簽證;
3 年紀唔係最大問題;
4 你作爲配偶唔使考英文,master student既配偶可以full-time工作;

Sydney既生活費無咩概念,請其他人contribute。
因為我同先生仲討論緊邊個讀書邊個打工好
有以下呢幾個方案

1 佢讀工程master,我搵散工打,但要預完全無收入先
2 我讀藝術master,佢可能搵到工程相關工作,但我讀書對PR無幫助?
3 我讀TAFE可以讀幼教嗎?佢打工同上,但佢仲可以打full time job嗎?讀TAFE要最少兩年?對PR有幫助嗎?唔肯定新政策個5年係要讀咩或者讀幾耐書先計

請巴打指教分析
另外想請問巴打 如果做幼教老師想拎到南澳州政府擔保,係咪好高難度?因為見到南澳state nominated occupation list入面嘅幼教老師已經係紅色,要走special condition先有機會申請到州政府擔保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞