澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
Thanks.Seems so.
讀緊電影year2,英文正常溝通到,但一考IELTS就fail
想移民係唔係去報讀課程或者大學最快同容易
定係考大學都要IELTS夠分?
考大學都要ielts, 你要移民都要夠ielts 分先得
想移民應該首先係要improve英文先。
你意思係 只有當第一次讀唔夠92 weeks 之後補番 先可以combine
Yes。

如果第一次讀已經係滿92 weeks 就唔可能做任何combine動作去節省時間
唔太明白呢句咩意思。
咁190咪變左個dead loop
冇visa所以搵唔到工
搵唔到工所以冇visa
乖乖地 科水讀書咪得
畢業後會有畢業生簽證,都可以搵工同full-time工作。
但本身做左野n年
諗住靠190移民果班咪死緊
做左野n年又點?同485同搵工無衝突架。

點解一定要一畢業就比PR申請人?
巴打 想問問
1. 假設係queensland 偏遠地方讀完書,我係咪一定要係queensland 偏遠城市做野 apply visa 190/491先有5分偏遠讀書同state nomination?
2. 如果我係queensland 偏遠地方讀完書去vic/sa/wa做野,申請190/491 咁我之前讀書5分會唔會唔計?會唔會拎唔到state nomination?
感謝
1 偏遠地區讀書5分唔需要。491要。190的話唔一定要留係regional。

2 偏遠地區讀書+5分同之後係邊度工作無關。但係依家/以後州政府應該都會有共識唔會咁容易比interstate graduate州擔保。因爲政策趨向畢業生留番低係該地區/州工作發展。
或者我rephrase下
我唔係指澳洲要包生仔
我意思係以前好多做左n年野既人想拎PR就揀190
因為易過189 又可以去nsw vic果d
而且又唔駛搵人擔保有人請etc
但如果將來改左policy
190都要有人請左先得
即係難度提高左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞