澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
但491唔係都要州擔保咩?
你意思係偏遠地區既話會易啲搵到州政府擔保?

你咁講係咪即係我要
係個邊畢業之後申請485, 再申請491然後再申請PR 190?
師兄想問下關於讀藍帶 留底技術移民。
廚師宜家係唔係技術移民嘅熱門Job?
讀完藍帶大唔大機會可以留底?易唔易搵擔保?
讀藍帶同讀TAFE 出路、前景大唔大分別?
同埋巴打你覺得邊個城市最正?墨爾本vs悉尼vs布里斯班

我見Graduate Work Visa要讀多過2年先可以申請,即係我讀15個月Course就唔得?同埋之前澳洲政府嗰個5年Visa政策,關唔關我呢啲職業相關嘅Course事?
原來是咁,感謝

另外想問下491點轉PR?另外再申請190?
我見原本可以申請191
但而家停左簽
啲人話澳洲用硬水洗頭洗耐左會脫髮真唔真有冇辦法解決 定真係要頂硬上 我個人無野重視最緊要係自己啲頭髮
我諗基因嘅影響大好多

望下你爸爸仲實際
491轉PR係要申請191簽證。

191無停過,應該係話無人申請過 - 連正式法例都未寫好。
廚師宜家係唔係技術移民嘅熱門Job?
無經驗既cook/chef比較難搞。澳洲比較缺既係有經驗既大厨。

讀完藍帶大唔大機會可以留底?易唔易搵擔保?
你夠出色的話,大同易。你average一般的話,唔容易。

讀藍帶同讀TAFE 出路、前景大唔大分別?
藍帶出黎當然會多機會D。

同埋巴打你覺得邊個城市最正?墨爾本vs悉尼vs布里斯班
Melbourne > Brisbane > Sydney。

我見Graduate Work Visa要讀多過2年先可以申請,即係我讀15個月Course就唔得?
係睇個課程是否夠92個study week。

同埋之前澳洲政府嗰個5年Visa政策,關唔關我呢啲職業相關嘅Course事?
讀Cookery可以entitle呢個5年簽證。
少提呢個field係因爲比較專,好似未必符合大衆要洗底既要求。

其實如果係澳洲讀完accredited courses基本都guanartee職業評估。
https://www.aims.org.au/services/university-accreditation

所以Medical Lab Scientist呢個occupation其實都可以for有相關底子/興趣既人過黎讀完搞移民。

VIC同NSW都不太favour呢個occupation。SA/Tas都有accredited courses同埋州政府擔保政策都ok,可以考慮下架。
都唔易。
你既mindset應該係要improve自己既英文,唔係過到黎都係繼續講中文。
Thanks由我巴,想問多少少lodge EOI個流程同time line🙏

1. 如果我aim SA/VIC 190,個流程係咪lodge EOI > apply state nomination > state nomination approved > apply 190 > granted visa?

2. 而收invitation應該係夾喺apply 190同granted visa中間?

3. 同埋由lodge EOI到190 invitation係咪大概要等12個月(如果冇covid影響...)?

4. 另外,如果 for 189,係咪lodge完EOI,之後就直接等 睇下會唔會收到invitation?

5. 如果好彩189達到個輪派緊嘅分,又大概等幾耐先會收到invitation呢?

Thanks heaps!! 🙏🙏
你黎到, 電視、路人、返工、餐廳、日常生活咁多野都係英文,你避唔哂嫁喎,特別係返工,俾你入左間全中文公司都要同其他公司交流嫁
1 Yes。
2 No. 申請人收到EOI既Invitation先可以下一步就係申請簽證。
3 無咁耐。190既Invitation係取決於州政府幾時比州擔保,有州擔保=有invitation。
4 Yes。
5 輪到就有invitation。唔夠就唔會有invitation。
咁讀完Master 係咪拎住485 Visa轉491?
另外畢業其後五年間係唔係都要從事返幼教專業?
同埋係唔係必須有雇主擔保先可以申請PR?
唔該由我巴
請問點知嗰個州favour 唔favour 個職業?
由我巴,想問下如果申請SA 491同直接讀個社工master 邊個會好d? 擔心唔容易meet到491個收入
另外見perth係新regional area,讀master後190會相對SA容易嗎?唔該
你背景職業同分數可以搞491就直接搞,搞唔到就過黎讀master。

差唔多,依家反正WA/SA都係必須要搵到工先可以搞。但係WA個list短過SA。
經驗。
咁讀完Master 係咪拎住485 Visa轉491?
是的。

另外畢業其後五年間係唔係都要從事返幼教專業?
唔需要。

同埋係唔係必須有雇主擔保先可以申請PR?
你指邊個pathway既PR先。如果你指491轉PR的話,唔需要。
由我巴又係我呀想問下190同491同時入EOI得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞