澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
點解咁講
見到unimelb同usyd都唔需要本科嘅bachelor就可以申請到
同科?已有offer?(未有offer其實想讀uq多d)
報左21年university of Sydney 嘅HRM,如果收我,ching 覺得畢業後係澳洲搵到工嘅機會大唔大?
想請問下,rd讀既野同phy chem bio既關係如何? 同埋請問下master entry 非本科生係唔係唔會收? 我搵左香港同澳洲既都要有相關exp
Why HRM? Why Sydney?

你係真係想移民定只係想進修下?
真想移民架 係咪呢科唔啱
你真係想移民的話,建議你好好追post同參考番 #1 我既facebook Q&A。

去Sydney已經唔建議,再加上讀HR呢個唔on list又唔熱門既major,除非你好彩有真愛,如果唔係都幾難搞移民。
我報左University of Wollongong
Master of CS
呢間IT類好似幾好
同問 unisa ok ma?
由我巴,我依家拎緊485,我本特護出年4月到期,我手上有本bno,特護到期前可以用bno去update返我嘅護照資料嗎?

Thanks
巴打,嚟緊升year3 喺香港讀心理學degree,諗緊緊留學visa, 想過去讀sw, 想問下如果等畢業後去讀tafe嘅sw course再申請移民有冇得諗?條路會唔會好崎嶇?同埋想問下tafe啲course嘅認受性大唔大?讀完tafe sw course會唔會都易搵返相關嘅工去申請技術移民? 唔該!
想問由我巴意見

本人和老婆都係33歲以下
老婆已做註冊護士8年以上
我在本地藥廠從事醫學顧問工作,5年經驗
我地英文程度PTE應該Proficient無問題
完全無澳洲的讀書或工作經驗
現時我搞緊skill assessment as Research and Development Manager (因為工作性質最似)
如果成功,就可以為我老婆加10分
計返分數應該有80分

1. 想問如果我公司可以安排我轉職過去澳洲分公司工作(悉尼),咁走呢條路去申請PR會容易啲,定係繼續我老婆用護士去申請會容易啲?

2. 本身我因為係讀醫的關係,已Pass AMC Licensing Examination Part 1,請問會唔會有幫助?

3. 睇完post覺得189要90分,我地兩個應該都無可能,所以轉向考慮190。我地偏向選擇Melbourne,但Sydney都會考慮,定係都係揀左偏遠地區190先,2年之後拎到PR先再考慮轉返去自己想住的地區?

感謝回答
master of CS 佢收any background
我都冇IT底,都淆淆地
1 各有各好處。雇主擔保就申請人需要搞既野少D,但係對雇主就有比較高既要求。技術移民就靠自己多D,自己辛苦D但係就唔使睇雇主面色。

2 無幫助。

3 Sydney難D。Melb有機但係80分偏低,估計排到既機會不大。建議考慮SA/Tas/NT呢D海外申請競爭相對低D既偏遠地區。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞