澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
可以。
袋鼠國
想問吓如果打算係澳洲讀護士再移民,係用190定491呢?同埋係咪讀邊間u都有人請架呢?
19年7月八大商科master畢業,但個課程得一年半full-time, 已經返咗香港做嘢一年, 如果依家返澳洲讀多個一年既course/半年course, 可唔可以咁樣夾埋兩年再申請個畢業生工作簽證->五年Visa計劃?有冇話如果將兩個夾埋中間唔可以隔幾耐時間?

另外想問問個五年Visa過咗五年係咪好似英國5+1咁易啲入籍?定還是都係要行返計分嗰條路同其他人爭只不過你係多幾年時間準備?

感謝巴打解答
讀多個最少1年既master,可以。中間隔幾耐都可以 (十幾年都ok)。

5年簽證點轉PR暫時仲未公佈,可以follow我個facebook page (www.facebook.com/AWVisa) 我會隨時update。
190/491都可以,都有可能,睇番各自既州份。

搵工方面,其實個人認爲你自己有無能力比讀邊間U要緊要好多 - 尤其係澳洲 Nursing 呢行,據聞其實大學都差唔得太多。
係咪我之前讀個個係碩士學位,第二個課程就唔可以低個碩士學位(例如求其讀個半年tafe),一定要碩士學位或以上去夾個overall 2年?
想問下 190既分係咪冇official出過?
想睇下自己個職業係邊個state會易d有invitation
想問下由巴
自己計盡英文最高分189 先得80分,想問有無機會。
同埋如果真係去讀書,可唔可以一路讀一路申請189,190,491?即係讀緊書途中交EOI。

因為擔心讀完所有政策都變哂。
189 得 80分的話,機會同零差唔多。

可以,你合資格的話,前提係你要合州政府擔保資格/夠分。
唔可以係TAFE,可以係bachelor (有學校收的話) 或者 master/PhD。

加埋2年/92個study week就ok。
Nsw qld vic 全部大城大州
會唔會其他州份好啲
同埋我諗讀書畢業簽機會大啲?
唔高分又想行州擔就去NT/TAS
Nursing以外真係大州移唔到

科申,acct master grad
想問下點解呢個CASE 可以讀一年MASTER就可以申請485?
以我認知唔係要畢業後半年內無申請就要再讀過 at least two academic years (92 weeks) study 先合資格申請?
想問問.而家公司有職位比我去Melbourne工作.
公司會幫我攪埋work visa.不過只可以整到temporary visa,not renewable 同埋唔可以申請移民.

點解唔可以申請澳洲移民 差左咩資料/文件/資歷去做application?
最大可能係因爲你個occupation唔係中長期清單MLTSSL上,所以唔可以轉PR。
畢業後半年內呢個只係針對最近一個畢業既eligible qualification,而92個study week係可以combine,combination中間無時間限制。
多謝回覆
你意思係 只有當第一次讀唔夠92 weeks 之後補番 先可以combine
如果第一次讀已經係滿92 weeks 就唔可能做任何combine動作去節省時間
對嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞