澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
古語有云

瘦田無人耕 耕開有人爭
冇計
盡做 跟住等運到
雖然今年fy quota都仲未出
hi巴打
fb inbox咗你
ACT 出左啦
得critical list
咁既時勢澳洲既政策就係要提高移民門檻去提高整體移民既質素。
得勁少 同埋佢又唔比oversea applicant
係for stuck係onshore既人。
終於的起心肝開始寫呢個系列:移民讀乜野 master 去邊度讀

呢兩日寫左RN同QS:
https://www.facebook.com/AWVisa/posts/370370731023946
https://www.facebook.com/AWVisa/posts/369459927781693
之後接著會每日寫一遍其他fields例如Engine/IT/Social Work,仲有岩岩醒起既TAFE course

請原諒小弟只能一日抽時間寫一個post

有興趣想追的話,麻煩like/follow我個facebook page: www.facebook.com/AWVisa
請問如果我係2008年澳洲大學本科畢業,喺嗰度留咗三年幾,如果而家嘅5+1我可以點樣做?我之前留咗個三年幾計唔計?
多謝巴打。

想問多少少關於190 491

想問190 係未只要我交左EOI 去想去嘅state 政府覺得我ok 而又夠分就會比invitation 我?

而491 係未要搵到工先可以被invite ?

多謝耐心解答
今日真係好忙,要連post

岩岩移民局公佈已經將香港人5年簽證立法,其中highlight包括:

1. 受優惠簽證種類包括 485 畢業生簽證,457 臨時工作簽證 (已經停止接受新申請),同埋 482 臨時工作簽證。

2. Hong Kong passport 被定義為 Hong Kong Special Administrative Region of the People’s Republic of China passport (P.S. Where's BNO?)

3. 清楚列明5年有效期只取決於主申請人是否有持有香港護照。<即係如果主申請人係HK Passport Holder但係配偶/孩子唔係HK Passport Holder的話,依然係一家人都可以有5年簽證。但係如果主申請人唔係HK Passport Holder而配偶/孩子係HK Passport Holder的話,係一家人都攞唔到5年簽證>

4. 持有Hong Kong Passport,并且與2020年7月9日前已經持有457/482/485簽證主副持有人,會自動續期到2025年7月8日。

疑點1:無distinguish特區護照/BNO,所以應該係兩個都算?

疑點2:以上只係立法條文,具體點樣 "自動續期” 就仲要等下一步通知。但係估計有可能真係好似之前消息咁話佢地自己直接係系統更新就搞掂 - 因爲今日更新既條文完全無提過要交咩特別表格/費用。

有興趣自己參考下:https://www.legislation.gov.au/Details/F2020L01047
想問190 係未只要我交左EOI 去想去嘅state 政府覺得我ok 而又夠分就會比invitation 我?
唔係咁簡單,每個州都唔一樣。有D係先交EOI,有D係EOI+州擔保一齊交。另外唔係 “覺得你ok” 咁抽象,而係仲有一系列要求例如工作,英文,financial等等。

而491 係未要搵到工先可以被invite ?
大部分 (唔係每個) 州都係要有job offer先可以比491。
你畢業後留3年幾係以咩簽證留低先?
Thank you so much 由我巴
希望快D出social work系列

呢排一路做緊master of sw 既research
同追返你既post
感謝update
但有關pathway to pr 好似仲未落實?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞