澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
唔會。

最好係讀緊時就有part-time工作經驗,相關更好。咁樣對以後搵正職好有幫助。
由我爸 想問下:
本身香港degree general business畢業
畢業後係旅遊業做咗幾年
同一時間有十幾年義工經驗

想過去澳洲讀master後移民
都做過好多research 想問下:

1)無社科背景有無辦法讀msw? 英文唔夠4條7係咪一定無得讀?

2)讀hospitality畢業後行僱主擔保條路得唔得?

3)上網搵過有個it課程都適合移民,但得victoria uni有得讀,但咁樣就無咗regional果5分。你仲建唔建議讀?定係疊埋心水去regional area搵科it讀算?

感激不盡
1 有辦法既。英文差D可以補上語言班先再上master;

2 可以試下,建議唔好抱太大希望。

3 疊埋心水去regional area搵科it讀。
舊年Accounting 畢業
而家做緊銀行back office
想問下去讀social work / speech and hearing master 易唔易移?
定有冇其他推介專科master 可以讀🙇🏻‍♀️
唔該巴打
但你而家申請就有5年485 visa,呢5年你可以讀書+做野unlimited
頭兩年讀master,之後申請到190/189咪早d PR
唔得咪2+3年後拎PR,雖然未公佈 但預見難度一定低過190/189
但你而家申請就有5年485 visa,呢5年你可以讀書+做野unlimited
頭兩年讀master,之後申請到190/189咪早d PR
唔得咪2+3年後拎PR,雖然未公佈 但預見難度一定低過190/189

人都30歲,要讀過第二個範疇既野唔係咁易
不過都多謝你意見過左個武肺再plan下
點解本身唔可以拎住 485 直接搵野做轉 190/ 189 而要再用 485 嗰兩年讀個 master 先 ?
因為想讀master轉field..
係咪是但讀咩都得 讀夠2年就可以apply 5yrs visa
謝謝
其實我係香港考過2次IELTS,overall有7,只係唔係全7...
如果去讀英文班,係咪代表可以豁免考IELTS全7?
最低個科每差0.5分就要補讀10個禮拜語言班然後直上master,如果差1.5或以上就就算讀完語言班可能要再考一次先可以上主課。
Degree/Master讀咩都可以。
你原本係?
認真考慮下。
未嘗不可,但係最好等新政策出黎先決定。
考慮下精算?
想問下485個visa係畢業後申請計5年,定係計埋讀書個兩年即係只可以做3年野咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞