澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
係咪要degree 起跳?
我見diploma 都有IT 或NURSE
其實係咪只要個州某啲職業短缺既話,或者少人申請,係咪都有機會以較低分數行190?
例如有1萬個名額,但係呢3,4年派出去既得10-20%
一黎申請人數少,二黎申請人數分數低,咁變相會唔會令個州降低個分數要求?唔該晒
如果讀tafe係咪只可以揀2year course 黎fulfill 485?
例如整車,有幾張唔同嘅cert
加埋讀夠兩年得唔得?
官方宣佈對於受疫情影響的澳洲留學生既協助措施。

1 海外審批學生簽證將會重新展開,以備隨時的邊關重開;
2 如果由於疫情原因無法完成學業而續簽的話,續簽手續費免費;
3 海外網上上課可以計入Australian Study Requirement (終於官方確定);
4 畢業生簽證可以從海外遞交 (咁畢業内6個月遞交申請呢條又點計?年初班畢業生又點計? 好似無提......)
5 畢業生簽證申請既英文成績要求,如果受到疫情影響無法考試,會有更多時間提供;
具體執行時間待定。

https://ministers.dese.gov.au/tudge/supporting-international-students-support-australian-jobs
是的。

可以。
Technically可以,但係州政府做野唔使我地教。
Both yes.
學費就澳幣35-45k一年都有,生活費就2-4k一個月(睇個人點生活,城市等等)。
我地盤數都幾近。
本身做醫護,
計189 當自己英文可以拎盡20, max 都係得90,
係咪過去讀兩年master, 再申請PR 會易D 呀?
無讀過 aus study 即係 25 - 33 加埋 working exp. 8+ 嗰幾年黃金時間 ?
190 係等個洲俾offer 我?
唉都要操下pte 同埋包埋個個翻譯試先max 90
依家 190 停哂派 invitation

你去考哂 d 試同 skills ax 先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞