澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
上年澳洲年尾畢業 一畢業即刻番左hk 冇申請到graduate visa
Student visa 係到今年3月中
想問有冇咩方法可以apply番graduate visa
因為一直都入唔到境
清 有兩條問題想問你

1. 我知而家冇左489
但我想問除左年期外,489同491有咩分別?

2. 同埋如果想去偏遠地區settle,
有485之後直接申請190咪得
點解啲人仲要申請491?491之後咪又係要申請190 etc. PR visas
另外想問

3. 未拎到PR前,如果我係香港有投資產品,駛唔駛交captial gain tax?

489同491分別就唔太清楚,不過491就唔洗讀書都得,我個case就係唔想讀書又唔想拎州擔保,好彩係有家屬係偏遠地區,直接用491 family sponsored申請不過491轉pr就要有年薪要求都幾高,要53900澳紙
我有屋企人都係咁 問過澳洲果邊,同埋果邊既親戚都有去問

結論係佢地都未知點 又唔知幾時開關
1 491 係 489 既 Replcaement。
2 因爲州唔一定比190擔保,退而求其次就係491。
3 唔需要,應該。
尋日移民局話將會改法例比畢業生可以係境外申請畢業生簽證。

但係唔清楚會否比畢業超過6個月既畢業生申請。
想問下PTE/CCL個成績係咪只要喺apply eoi嗰陣valid就ok?
三年有效期係指invitiation之前三年,唔係lodge EOI前三年。

會唔會因為未批到189/190,但成績過期而要再考?
如果未收到invitation前過左三年的話,就要重考。但係如果已經收到invitation交左申請之後先過期的話就唔需要。
由我巴你好,我想問下澳洲邊度邊度比較多講中文既人住?
我工程科出身英文好差,大概只有中學程度,
我擔心去到澳洲好難溝通到
做工程(civil)易唔易? hk grad的話
邊項engine最易移? EE ?
係啊,由我巴
都係poly 五寶之一
但係如果唔係澳洲讀書 會夠分拎?
想行呢條路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞