澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
謝由巴建議
想過去個邊讀master,
咁申請student visa有冇得做野?
係咪有限時?
好似一星期20個鐘咁上下
I see, thankss
每兩個禮拜可以工作40個鐘。
無需要first entry前申報。
預計係嗰3年係計入485嗰5年入面。
Not necessarily。取決10月新政策有無州可以唔需要solicitor呢個occupation有job offer先可以申請nomination。
哦,如果讀完先drop out from regional,之後係無得加regional個5分。

加分係睇當時既policy,唔係睇讀緊時既policy。
因為讀master好貴,成20萬一年所以先explore其他可能性
先生媽媽做緊入藉響悉尼,咁我地都偏好去悉尼,變相學費一般比較貴
我地d學歷經驗計過分都係頂盡70,所以先考慮讀書同時打工

關於tafe同master有2個問題
tafe如果讀child care edu或commercial cookery係咪符合MLTSSL?但佢d課程多數半年至年半,咁同一個範疇湊夠讀2年,然後先生可以打part time工?
master如果有課程係一年半,咁差個半年點搞?係咪符合唔到5年visa?

希望澳洲都會出heaven state policy啦
唔該晒巴打

另外想問根據你嘅過往經驗,用485係其他states 揾graduate job機會大唔大?(例如係VIC讀,去QLD搵工)

定係同state機會大啲?

利申讀QS 但係見QS唔係VIC個occupation lists入面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞