澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
想請教由巴一個190既partner skills分數問題
我見官方寫For you to be eligible for the award of these points your partner must be an applicant for the same visa subclass,同埋had nominated a skilled occupation that is on the same skilled occupation list as your nominated skilled occupation
咁我個問題係,假設我係以VIC 190既Graduate 身份報,而我又想同埋我女朋友一齊申請
咁我女朋友使唔使都要係 VIC Graduate,兼要做埋skills assessment 而有65分以上,先可以claim足我作為main applicant 果10分?咁問主因係錢既問題,未必可以2個一齊讀書
如果只打算claim 5 分,佢係咪都要以聯邦(定直頭要係VIC?)個MLTSSL上面其中一個occupation apply?
多謝由巴不厭其煩答我
1 其實去偏遠地區讀二線大學係咪好博萬一個區除左名 連regional visa都申請唔到 到時個學歷又7
(政策幾月轉一轉 啲洲政府擔保個申請期 關仲長過開 灰)

2 以家多左5年俾香港人搵工 當地會唔會大啲機會請 (記得以前由我巴講過無pr基本上搵工唔洗諗)
由巴, 想請教下你意見
畢左業5年,BBA grad 做緊air cargo industry,無BNO
考慮緊係澳洲落腳,應該讀番個master好定試下直接搵工(一支公偏遠地區都無問題)
我見最新release果個visa係可以由讀書/工作簽證續過去
Diploma of nursing in QLD
建議你讀個 advanced dip in nursing 或者其他 health related 去凑夠2年讀書。
最近既公佈優惠唔係safe haven visa,係修改現有visa policy比畢業生或雇主擔保既申請人可以有5年既臨時居留簽證。
讀書。

你咁既情況背景要靠揾到工黎移民既機會同零差唔多。
1 除左perth同gold coast近排有D爭議之外,其他既一直都無變過。唔應該擔心太多;

2 會既。
咁我女朋友使唔使都要係 VIC Graduate,兼要做埋skills assessment 而有65分以上,先可以claim足我作為main applicant 果10分?
唔需要vic graduate 或者自己有65分,但係要pass skills assessment同IELTS 4個6,先可以加10分。

如果只打算claim 5 分,佢係咪都要以聯邦(定直頭要係VIC?)個MLTSSL上面其中一個occupation apply?
Claim 5分係要IELTS 4個6,無需要職業評估。
Thanks 由我巴
想問下係唔係AT LEAST 要讀兩年先可以apply 畢業生簽證
"未來赴澳的香港留學生,畢業後可獲為期 5 年畢業生簽證,將有途徑成為永久居民"
當地畢業生的話,應該都係畢業後揾到相關工作1年就可以有SA州擔保。

依家個SA state nomination closed左,無得confirm。同埋你好似未過黎開始讀的話,你講緊2-4年之後既事,policy隨時會改。
你地邊個英文好D?可以比較讀得到書?

係咪香港既學歷經驗都唔會用得上係移民上面?工程master肯定會比藝術master大機會移民。但係如果你先生搵到工程相關工作有可能有機會靠雇主黎移民。

讀TAFE可以但係先生就唔可以full-time工作,TAFE都係要讀最少2年同埋要讀個係MLTSSL上既工種先可以eligible for 5年簽證。
是的
想問下由巴,如果10幾年前係澳洲讀過書,冇申請過485,宜家過去讀個master畢業係咪只可以用graduate work stream申請485?

個stream一定要有skill assessment?

同埋係咪都係可以留5年?
如果target啲科就係gc 樓主建唔建議...

另外有啲亂 假設係一個偏遠地區讀完 後來個地區除名/我搵唔到工 我去第二個偏遠地區 仲有無得行regional條路定一定要係同一地區/同一個洲內
我女朋友係香港份工應該做唔到skills assessment
咁佢係咪應該搵返個係MLTSSL / STSOL上面既TAFE讀?
本身做緊ot 26歲 3年香港工作經歷 ielts7.5 分 想問下靠ot移民澳洲要幾多分 聽講要80分以上先有invitation?
巴打你好
如果伴侶簽證通常要等幾多年
同埋做digital marketing難唔難搵工
想問student visa既de facto partner 有同居一年以上同聯名戶口 但係如果聯名戶口入面太少錢會唔會俾人懷疑入面得幾萬蚊 不過開左兩三年 平時每個月都會入錢落去跟住交租 雜費etc. 洗唔洗入定多d錢入去
香港做銀行管理層 非投資部門 有咩途徑移民澳洲?如受僱於澳洲當地既銀行 係咪可以叫做受擔保 過幾年拎到澳藉?定無咁簡單 麻煩哂
你好巴打

本人太太33歲
如果做Radiographer ielts 7分
計哂分申請190得70/75分

會唔會有機會?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞