澳洲移民 你問我答 (14)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
190得70/75分估計唔夠,491會高機會D。

具體要取決到時邊個州可以擔保。
無咁簡單。

首先你要揾到那邊銀行願意請你/inter-transfer,其次就係呢邊既銀行願意比PR擔保你 (知道好多本地大公司做inter-transfer都唔係十分願意比PR擔保,最多只係TR擔保然後過幾年轉PR)。
Joint Account既存款額唔係最重要,最重要係一直都有用開個account。
如果你指既係partner visa配偶擔保移民的話,等最少12-36個月都有,視乎情況。

另外工作方面唔清楚唔好再問了。
OT最少要有95分先可以做到獨立技術移民189。

州政府擔保的話,都要預最少85-90分,然後睇到時州既情況。
為加分的話,都ok既。讀個Diploma of Nursing畢業考到OET 4個B 可以即刻攞到Enrolled Nurse既職業評估黎加分。
GC好地方,應該唔會再drop out。

可以。
1 是的;

2 是的;

3 是的;
想問syd mel呢兩個大城市係咪要85-90分先得?如果唔介意去偏遠城市做呢?
感謝🙏🏻

但係491 的地區未必咁易搵到相關工作
同埋491 有年薪限制
我太太怕年薪未達水平,被取消簽證
Thank you 由我巴。

如果要skill assessment 係咪讀個社工會容易攞assessment?
想問 喺香港本身係社工master,做左一年社工,夠唔夠分? 香港社工要幾多分先穩陣? 難唔難搵番社工?
樓主,想問喺香港admit咗 PQE2嘅solicitor (有喺ifirm做過)如果補翻冇得豁免幾門澳洲法律,另外完成practical legal training (執業培訓課程 及75天實習),係咪就可以申請189簽證?及後可唔可以唔做翻同一行?
做齊以上係可以convert你既admission到澳洲黎,equivalent to職業評估,但係唔代表你可以申請189。

189仲要through points test 同 EOI,solicitor要最少95分先有機會收到invitation先可以申請189簽證。
年齡?英文?配偶?無呢d我點知你夠唔夠分。
算係,只需要IELTS Academic 4個7 就可以pass skills assessment.
190競爭激烈,怕且你個分唔夠爭。

491就入門易D,轉有要求。

總唔能夠白送嘛係咪先
Depending on different States,有D州收OT會低分D,但係具體要等開返州擔保之後先知道。
明晒,thanks 由我巴。

問多一樣,我睇過社工skill assessment係咪IELTS成績係咪3年內成績有效
但我係咪會fulfill唔到洲政府偏遠讀書要求而拎唔到擔保(if除左名)就算我轉去第2個偏遠做野
27歲,itelts 全7,單身
如果去偏遠地區會唔會易d
唔該晒由巴
計劃緊澳洲讀master 移民, 想問下UniSA 教學質素係咪好麻麻?
我都岩岩報左 master, 2021 sem 1entry,諗住讀完兩年之後留低搵工

不過自己已經廿中,一諗起要兩年full time讀書就有少少不安
巴打讀邊科
Engine人,應該讀mech或者env
巴打都諗住報master?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞